Υπάρχουν ζώα δίποδα και τετράποδα...
2017-11-28 23:13Την περασμένη βδομάδα, νομίζω, στο πλαίσιο της αποευρωποίησης (Brexit) της Μεγάλης Βρετανίας, πέρασε με σχετική άνεση μια διάταξη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο η οποία αναιρεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον χαρακτηρισμό των ζώων ως "αισθαντικών" πλασμάτων. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών αρνείται ότι τα ζώα τρέφουν αισθήματα, τα οποία μαζί με τα ένστικτα διαμορφώνουν τη συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση τόσο μεταξύ τους, όσο και μ' εμάς τους ανθρώπους. Είναι δηλαδή "πράγματα", τα οποία μπορείς να τα χαρακτηρίζεις χρηστικά, διακοσμητικά, κλπ. Μάλιστα το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποφαίνεται ότι τα ζώα "Δεν μπορουν να αισθανθούν πόνο"... Ομολογώ ότι μου έπεσε το σαγόνι διαβάζοντας τη σχετική είδηση και για τον επιπλέον λόγο ότι θεωρούσα ανέκαθεν τους Βρετανούς ιδιαίτερα φιλόζωους.
Η επιστήμη έχει τελεσίδικα αποφανθεί ότι τα ζώα σκέφτονται, συναισθάνονται, αλληλεπιδρούν όπως κι εμείς οι homo sapiens. Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ακυρώθηκαν στην πράξη όλες οι επιστημονικές μελέτες που αφορούν τη νευροφυσιολογία, την εξελικτική ψυχολογία και γενικά όλες τις μελέτες που αφορούν όλα τα ζώα, από τους στενούς συγγενείς μας τους χιμπατζήδες και τα αγαπημένα μας οικόσιτα, μέχρι λιγότερο σύνθετες μορφές ζωής.
Ο Τάσος Τσακίρογλου έγραψε το παρακάτω ωραίο άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών:
Ο Ντόναλντ, η Τερέζα και τα ζώα
Οσο κι εάν ξέρουμε ότι πολλές φορές οι πολιτικοί δεν έχουν αισθήματα ή ότι τα ξεχνούν όταν είναι να ευνοήσουν φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα και να αποκομίσουν ίδιον όφελος, η απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου δεν παύει να είναι σοκαριστική.
Τη Δευτέρα το κυβερνών συντηρητικό κόμμα των Τόρις ενσωμάτωσε στον νόμο για το Brexit μια διάταξη που καταργεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία τα ζώα χαρακτηρίζονται «αισθαντικά» πλάσματα, δηλαδή όντα που έχουν συναισθήματα. Ο νέος νόμος αναφέρει συγκεκριμένα ότι τα ζώα δεν έχουν συναισθήματα και «δεν μπορούν να αισθανθούν πόνο».
Μετά την προσπάθεια της Τερέζα Μέι να επαναφέρει με νόμο το κυνήγι της αλεπούς, το οποίο είχαν απαγορεύσει οι Εργατικοί το 2004, τώρα έρχεται ένα νέο «χτύπημα» της Βρετανής πρωθυπουργού, αυτή τη φορά ενάντια στα πιο στοιχειώδη συμπεράσματα της επιστήμης, αλλά και της κοινής εμπειρίας δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη και «νόμιμη» εκμετάλλευση και βασανισμό ζώων στα πειραματικά εργαστήρια της καλλυντικής βιομηχανίας ή στις φάρμες-κολαστήρια της βιομηχανίας κρέατος.
Ο γνωστός εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς υπενθύμισε τη διακήρυξη του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ για το θέμα της συνείδησης: «Τα μη ανθρώπινα ζώα έχουν τα νευροανατομικά, νευροχημικά και νευροφυσιολογικά υποστρώματα συνειδητών καταστάσεων μαζί με την ικανότητα να εκδηλώνουν εσκεμμένες συμπεριφορές. Κατά συνέπεια, το βάρος των αποδείξεων δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν είναι μοναδικοί στην κατοχή των νευρολογικών υποστρωμάτων που δημιουργούν συνείδηση.
Τα μη ανθρώπινα ζώα, συμπεριλαμβανομένων όλων των θηλαστικών και πτηνών, και πολλά άλλα πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων των χταποδιών, διαθέτουν επίσης αυτά τα νευρολογικά υποστρώματα». Οσο για τον όρο «ζώα» στον νέο νόμο, σχολίασε ειρωνικά: «Τα “ζώα” δεν μπορούν να αισθανθούν πόνο ή συναισθήματα; Τα “ζώα”; Ναι, αλλά εμείς [οι άνθρωποι] δεν είμαστε φυτά, μύκητες ή βακτηρίδια, κάτι που μας κατατάσσει στα ζώα».
Ο πόλεμος στην επιστήμη που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητώντας βασικά της συμπεράσματα, όπως αυτά για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για την εξελικτική θεωρία, όπως και η απόφασή του να επιτρέψει εκ νέου να εισάγονται στις ΗΠΑ κεφαλές ελεφάντων ως “τρόπαια”, δυστυχώς βρίσκει έναν αναιμικό, πλην όμως επικίνδυνο μιμητή στη Βρετανία.
Πέρασαν αιώνες από τότε που φιλόσοφοι όπως ο Καρτέσιος θεωρούσαν ότι τα ζώα είναι όπως οι μηχανές –σώματα, δηλαδή, που επιτελούν ορισμένες λειτουργίες– χωρίς τη δυνατότητα να σκέφτονται ή να έχουν αισθήματα που να συνδέονται με το σώμα.
Η συμπεριφορά αυτή τόσο του Τραμπ όσο και της Μέι μας δείχνει ότι μπορεί ο καπιταλισμός να είναι απίστευτα εξελιγμένος τεχνολογικά, όμως ηθικά συμπεριφέρεται όπως ένα νήπιο που κρατάει στο χέρι του μαχαίρι. Είναι εντυπωσιακή η συνύπαρξη των υπερυπολογιστών και των οπτικών ινών με τη Βίβλο και τη θρησκευτική καθυστέρηση, αλλά και του καζινο-χρηματιστηρίου με τις κοινωνικές προλήψεις και τις αντιεπιστημονικές εμμονές. Στη δική τους λογική, οι άνθρωποι και τα ζώα δεν είναι παρά μέσα προς «αξιοποίηση» για την εξυπηρέτηση ενός «ανώτερου» σκοπού: του κέρδους.
Θυμάστε κάποιους από τους μεσότιτλους στα βιβλία Φυσικής Ιστορίας του Δημοτικού; «Σε τι μας χρησιμεύει το πρόβατο;», «Τι μας δίνει η αγελάδα;». Ωφελιμισμό και χρησιμοθηρία μας μάθανε για τη Φύση και τα πλάσματά της. Καιρός να της αναγνωρίσουμε την (αυτονόητη) αυτονομία της και τα δικαιώματά της (τους)!