Θα πάω στη ζούγκλα με τη ΝουΔου...
2017-10-10 13:05Φυσικά εννοώ τη ζούγκλα των σύγχρονων εργασιακών σχέσεων που μέσα σε αυτή καλούνται να εργαστούν και να επιβιώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι. Σε κάθε χώρα υπάρχουν ένα ή και περισσότερα κόμματα που είτε αναφανδόν και επιθετικά είτε καλυμένα και με κάποια συστολή υποστηρίζουν τα συμφέροντα της απανταχού στο κόσμο εργοδοσίας. Εδώ αυτό τον ρόλο τον έχει αναλάβει εργολαβικά η ΝΔ. Οι ταξικές προτιμήσεις, έτσι κι αλλιώς, αυτού του κόμματος ήταν και είναι δεδομένες, όμως θα περίμενε κανείς ότι εξαιτίας των τελευταίων πέτρινων χρόνων θα είχαν κάπως μπει και στη δεινή θέση των εργαζομένων. Φευ! Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ήταν ο παράδεισος της εργοδοτικής ασυδοσίας, με τους γλίσχρους εξευτελιστικούς μισθούς, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τις καταχρηστικές απολύσεις, με υποχώρηση ή ανατροπή όλων των καλώς εννοούμενων εργασιακών κατακτήσεων κλπ, η ΝΔ παραμένει αταλάντευτα δίπλα στα συμφέροντα κάθε αφεντικού μεγάλου ή μικρού (... κάνει ρίμα).
Τρανή απόδειξη το ερωτηματολόγιο που ανέβασε η ΝΔ στο διαδίκτυο και στο οποίο καλούσε τον κόσμο να απαντήσει, έτσι ώστε να διαμορφώσει τις θέσεις της ενόψει του συνεδρίου της. Όποιος θέλει το διαβάζει εδώ: www.dimokratiki.gr/04-10-2017/afto-ine-erotimatologio-tis-nd-gia-1o-prosynedrio/ Οι απαντήσεις που πρέπει να επιλέξει κάποιος στα ερωτήματα είναι έτσι δομημένες ώστε ο τελικός κερδισμένος να είναι η εργοδοσία. Ή, όπως το λένε, βάζεις το γκολ κάνεις και τη σέντρα! Και να σκεφτεί κανείς ότι το πρώτο τους προσυνέδριο όπου θα παρουσίαζαν τα αποτελέσματα αυτής της διαδικτυακής έρευνας ήταν αφιερωμένο στους εργαζομένους και στους ανέργους!
Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, από τον Νίκο Σβέρκο.
Εσύ, θέλεις εργασιακά δικαιώματα ή επενδύσεις;
Με σκληρές αντεργατικές θέσεις εγκαινιάζει η Ν.Δ. τη διεξαγωγή των θεματικών της προ-συνεδρίων, που η Πειραιώς θέλει να αντιπαραβάλλει στα τοπικά συνέδρια για την ανάπτυξη, που διοργανώνονται από τις περιφέρειες και την κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα ερωτηματολόγιο, καλώντας τους πολίτες να απαντήσουν σχετικά με τίτλο «Για τους Εργαζομένους και τους Ανέργους».
Στο ερωτηματολόγιο «κρύβονται» βασικά οι θέσεις και οι προτάσεις της Ν.Δ. για τα εργασιακά, που παραπέμπουν ευθέως σε εργασιακό Μεσαίωνα, σε ένα εργασιακό τοπίο πλήρως απορρυθμισμένο με τους εργοδότες σε απόλυτη ελευθερία έναντι των εργαζομένων τους. Χαρακτηριστικές είναι οι εξής αναφορές:
■ Οι ιθύνοντες της Ν.Δ. ζητούν από τους πολίτες να δηλώσουν τι επιθυμούν, «μια προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας» ή «μια πολιτική προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων». Προφανώς για τη Ν.Δ. αυτές οι δύο επιλογές είναι μεταξύ τους ασύμβατες. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί σημαντική για τις ξένες επενδύσεις την εκθεμελίωση κάθε εργασιακού κανόνα.
■ Στην ερώτηση «ποια θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης», μεταξύ των πιθανών απαντήσεων «ξεχωρίζει» η εξής: «Να υιοθετήσει ένα φιλικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, για να δημιουργηθούν νέες δουλειές». Με απλά λόγια, «δώστε τα όλα στους εργοδότες».
■ Για το πώς θα πρέπει η κυβέρνηση να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να δημιουργούν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, προτείνονται μεταξύ άλλων οι «αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που θα διευκολύνουν την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων». Μάλλον ο συντάκτης εννοεί την απόλυτη επέλαση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με μερική απασχόληση.
■ Σε ερώτημα ποια είναι «η μεγαλύτερη απειλή, για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας», μεταξύ άλλων οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ως απάντηση τις «υψηλές εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές για την εργασία», την «υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων και του εισοδήματος» και την «εργατική νομοθεσία, που παραμένει ανεφάρμοστη».
■ Για τις διαθέσεις των ερωτωμένων στα επόμενα 1-2 χρόνια, υπάρχουν επίσης οι εξής επιλογές: «Θα ήθελα να εργάζομαι στην ίδια θέση και στο ίδιο εργασιακό αντικείμενο, ακόμα και με χαμηλότερες απολαβές» και «θα επέλεγα μια καλύτερα αμειβόμενη θέση εργασίας, ακόμα και λιγότερο σταθερή». Σε όλες αυτές, θεωρείται δεδομένη η εργασιακή ανασφάλεια ή η μείωση των αποδοχών.
Επίσης υπάρχει η επιλογή «θα επέλεγα μια θέση εργασίας σε διαφορετικό αντικείμενο, ακόμα και με καταβολή χρόνου και προσπάθειας για προσαρμογή». Καταβολή «χρόνου και προσπάθειας» ισοδυναμεί πιθανότατα με απλήρωτες υπερωρίες ή μειωμένες αποδοχές...
■ Στον πυρήνα του θέματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η Ν.Δ. δείχνει να υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ και του ΣΕΒ. Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν αν θα προτιμούσαν οι όροι της εργασίας τους να διαμορφώνονται, «από εσάς τον ίδιο, σε συνεννόηση με τη διοίκηση της εταιρείας», «από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων, σε επίπεδο επιχείρησης», «από ένα εργατικό σωματείο, πολιτικού χαρακτήρα, που θα διαπραγματεύεται σε κλαδικό επίπεδο» ή «από ένα εργατικό σωματείο, πολιτικού χαρακτήρα, που θα διαπραγματεύεται σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο». Η λέξη «συνεννόηση» χρησιμοποιείται για το ατομικό επίπεδο διαπραγμάτευσης. Πολιτισμένα πράγματα, δηλαδή... Αγνωστο παραμένει επίσης τι εννοεί ο συντάκτης ως «εργατικό σωματείο, πολιτικού χαρακτήρα».
■ Οι πολίτες καλούνται επίσης να επιλέξουν εάν η πολιτεία πρέπει να χρηματοδοτήσει διάφορες πτυχές του κοινωνικού κράτους ή να στηρίξει τον «ιδιωτικό τομέα για δημιουργία θέσεων εργασίας». Με άλλα λόγια, ο συντάκτης θεωρεί πως μπροστά στη διευκόλυνση των εργοδοτών, η κοινωνική πολιτική είναι αχρείαστη.
«Συγχαρητήρια»
Πηγές του Μαξίμου σε δηκτικό τόνο έδιναν «συγχαρητήρια» στη Ν.Δ. για το ερωτηματολόγιο, ενώ σχολίαζαν ότι «η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα είναι βασικό στοιχείο της ιδεολογίας και της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά». Καταλόγιζαν μάλιστα στην Πειραιώς πως «διστάζουν να το πουν δημόσια» και αντ’ αυτού προσπαθούν «να το εκμαιεύσουν μέσα από ερωτηματολόγια, με πονηρά διατυπωμένες ερωτήσεις».
«Ας πουν ευθέως ότι το πολιτικό τους σχέδιο είναι η μη αμειβόμενη εργασία, οι ελεύθερες απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Δεν ξεγελούν κάποιον κρυπτόμενοι πίσω από το δάχτυλό τους» κατέληγαν στο σχόλιό τους.
Πηγές της Πειραιώς απάντησαν πως «η κυβέρνηση που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και μια αγορά εργασίας που τα δικαιώματα των εργαζόμενων διαρκώς καταπατώνται» θα πρέπει να κάνει «λίγο υπομονή να δει τις τελικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας», χαρακτηρίζοντας τα σχόλιά τους «ανοησίες».