Στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών υπάρχει ένα άρθρο-ενημέρωση σχετικά με τη φάση στην οποία βρίσκεται η πώληση του λιμανιού στους Κινέζους. Διαβάζοντάς το μου ήρθαν αστραπιαία στη μνήμη όλα όσα ηρωϊκά και ωραία (στα αυτιά) είχαμε υποσχεθεί για το λιμάνι (της αγωνίας). Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις διακηρύξεις ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν παραχωρείται (προεκλογικά και μετεκλογικά στην αρχή), οι οποίες μετατράπηκαν σε δηλώσεις ικανοποίησης και παραδείγματος modus operandi και για άλλες μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις-παραχωρήσεις αντίστοιχων κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Εδώ, για να μην αδικήσω τον σ. Δρίτσα, έχει κάποιες αντιρρήσεις που ακούγονται (κάπως ασθενικά βέβαια), έτσι για να κρατιούνται κάπως τα προσχήματα σχετικά με το πρόσφατο άβολο παρελθόν (των υποσχέσεων βεβαίως βεβαίως). Φυσικά κάποια στιγμή πρέπει να εγκαταλειφθεί η ηθελημένη ή αθέλητη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορα θέματα, εν προκειμένω στο λιμάνι, και να αντικατασταθεί με μια ειλικρινή προσπάθεια εξήγησης-αυτοκριτικής, για ποιο λόγο συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις εγκαταλείφθηκαν και δεν επιχειρήθηκε ποτέ η εφαρμογή τους. Η επίκληση ΜΟΝΟ του "δυσμενούς συσχετισμού δυνάμεων και του λανθασμένου υπολογισμού του αντικειμενικού παράγοντα" μόνο γέλια μπορεί να προκαλεί στην καλύτερη περίπτωση. Για τη χειρότερη δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Η στήλη αυτή δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ad nauseam την αναγκαιότητα αυτής της πράξης. Θέλω να πιστεύω ότι το επερχόμενο συνέδριο μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την έκφραση αυτής της αυτοκριτικής, όχι τόσο πολύ για τα μέλη όσο για την κοινωνία. Τέλος, για τον τίτλο του άρθρου-ενημέρωσης, οι κάπως μεγαλύτεροι στην ηλικία θα θυμούνται τη φράση-κραυγή από μια λαϊκή ιταλική κωμωδία "Τσίτσο, βοήθεια! Το λιμάνι φεύγει". Το άλλαξα λιγάκι. Βέβαια το λιμάνι ήταν, είναι και θα είναι στο ίδιο σημείο, εμείς φεύγουμε. Ακολουθεί το άρθρο:
ΤΑΙΠΕΔ: Προτιμώμενος επενδυτής η COSCO για το 67% του ΟΛΠ
Στις 20 Ιανουαρίου το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει ότι έγινε αποδεκτή η βελτιωτική προσφορά που είχε υποβάλει η COSCO. | EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
18.02.2016, 06:00 | Ετικέτες: ΤΑΙΠΕΔ, ΟΛΠ, Cosco
Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον, όπως δείχνουν τα γεγονότα, η πώληση του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους, παρά τις καθολικές αντιδράσεις που υπήρχαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα από εργαζόμενους, φορείς του Πειραιά, αλλά ακόμα και από κυβερνητικούς παράγοντες.
Χθες το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι «αφού εξέτασε τα τυπικά δικαιολογητικά που εμπρόθεσμα προσκόμισε η COSCO (Hong Kong) Group όπως προβλέπεται από τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, την ανακήρυξε ομόφωνα προτιμώμενο επενδυτή για την απόκτηση του 67% των μετοχών της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές».
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιανουαρίου το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει ότι έγινε αποδεκτή η βελτιωτική προσφορά που είχε υποβάλει η COSCO για την αξιοποίηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και είχε ανακηρύξει την κινεζική εταιρεία πλειοδότρια, καλώντας την να υποβάλει συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνταν προκειμένου να ανακηρυχθεί «προτιμώμενος επενδυτής» σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.
Εκανε δε γνωστό ότι η Cosco πρόσφερε τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67%.
Το «ελεύθερο» έδωσε επίσης προχθές για την πώληση του ΟΛΠ και το ΣτΕ, το οποίο με πέντε αποφάσεις του άνοιξε τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση τόσο του ΟΛΠ όσο και του ΟΛΘ.
Οι δικαστές απέρριψαν ως απαράδεκτες, για τυπικούς λόγους, τις σχετικές προσφυγές των φορέων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τις οποίες στρέφονταν κατά του ΤΑΙΠΕΔ.
Κινητοποιήσεις
Χθες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 48ωρη παλλιμενική απεργία της ΟΜΥΛΕ και των Λιμενεργατών ΟΛΠ, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στη συγκέντρωση βρέθηκε ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως «μόνο πολιτικοί εγκληματίες είναι δυνατόν να διανοηθούν ότι μπορούν να ξεπουλήσουν τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και μάλιστα φωτογραφικά σε ξένα κρατικά συμφέροντα».
Εκκληση προς τον πρόεδρο της ΟΜΥΛΕ, Γιώργο Γεωργακόπουλο, να μην παρατείνουν την απεργία τους και να επιτρέψουν να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια της χώρας, έκανε χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, καθώς, όπως επισήμανε, «οι πειραϊκές επιχειρήσεις και γενικά η ελληνική αγορά βρίσκεται στα όρια της αντοχής της και αδυνατεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω εμπόδια στη διακίνηση των εμπορευμάτων και να αντέξει σ’ ένα θαλάσσιο “μπλοκάρισμα” της ελληνικής οικονομίας».