Ποδόσφαιρο και πολιτική
2017-06-07 21:23Ο Γκάρι Λίνεκερ, γνωστός Άγγλος διεθνής ποδοσφαιριστής, πριν από κάποιες δεκαετίες, είχε κάνει αυτή τη δήλωση: "Το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα, 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί". Η φράση αυτή, έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις αθλητικές μεταδόσεις, ιδιαιτέρως αν συμμετέχουν οι Γερμανοί, όπως στα Μουντιάλ που έχουν σημειώσει ουκ ολίγες επιτυχίες, με πιο πρόσφατη αυτή της Βραζιλίας, όπου κατέκτησαν το 4ο, φιλοδωρώντας μάλιστα τη γηπεδούχο Βραζιλία με μια ισοπεδωτική εξάρα. Αυτά με το ποδόσφαιρο, όπου οι "εταίροι" μας οι Γερμανοί πρωταγωνιστούν (δικαίως).
Η ρήση του Λίνεκερ μού ήρθε στο μυαλό παρακολουθώντας την ειδησεογραφία και τα σχόλια, εδώ και αρκετές βδομάδες, που πραγματεύονται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τα πιθανά μεσοπρόθεσμα σχέδια για τη ρύθμισή του, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε σχέση με την πάροδο του χρόνου, την ποσοτική χαλάρωση της Ε.Κ.Τ, τις πιθανότητες για νέο μνημόνιο, μετά το τέλος του 3ου, και πάει λέγοντας. Η κλωστή που συνδέει όλα αυτά τα θέματα είναι η βούληση, τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σχέδια, ο ασφυκτικός πολιτικός και οικονομικός ιμπεριαλισμός, που θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί και να επιβάλλει -μαντέψατε νομίζω- η Γερμανία. Οι φίλοι μας αυτοί, λοιπόν, λάτρεις των αρχαίων προγόνων μας και του πολιτισμού τους και συγχρόνως βαθύτατα περιφρονητικοί προς τον σύγχρονο ελληνικό λαό και προς όλη την πολιτική τάξη, κυριολεκτικά παίζουν μπάλα με τους δικούς τους κανόνες σε όλο το φάσμα της πολιτικού και οικονομικού γίγνεσθαι της ηπείρου μας. Με τη χάρη ενός ιπποπόταμου κάνουν τις πιρουέτες τους ισοπεδώνοντας αξίες, κεκτημένα, πολιτικές ηγεσίες, αυταπάτες, λαούς! Και, ενώ το κάνουν, σου τρίβουν συγχρόνως στη μούρη ότι είναι για το καλό σου -ξέρουν αυτοί-, ότι είναι οι γνησιότεροι εκφραστές του ευρωπαϊκού πνεύματος, ότι σέβονται σε απίστευτο βαθμό την έννοια της ισοτιμίας και άλλα τέτοια σχετικά. Οπότε δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις, να βρίσεις, να ξεράσεις ή όλα μαζί συγχρόνως.
Φυσικά και εδώ είναι η διαφορά με το ποδόσφαιρο, βρίσκουν και τα κάνουν. Εμείς το επιτρέπουμε... Και με το "εμείς" δεν εννοώ μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, τις κοινωνικές τους τάξεις και βεβαίως βεβαίως τις πολιτικές τους ηγεσίες. Αυτές οι τελευταίες έχουν καθοριστικές και πελώριες ευθύνες για την αποθηρίωση των Γερμανών. Στο ποδόσφαιρο μπορεί να ελπίζεις σε καλύτερη προετοιμασία, σε δίκαιη διαιτησία, στο σωστό αγωνιστικό πλάνο. Στα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης, ποια πολιτική ηγεσία προετοιμάστηκε έγκαιρα για το γερμανικό μπλίτζκριγκ;* Ποιο κίνημα διεκδίκησε, από τους εκάστοτε κυβερνώντες και από την πολιτική τάξη της χώρας του, λιγότερη ενδοτικότητα στις βλέψεις τους και στα σχέδιά τους;
Πριν διαβάσετε το παρακάτω κείμενο από την Εφημερίδα των Συντακτών, που επιβεβαιώνει με οδυνηρό τρόπο αυτά που διαβάσατε προηγουμένως, θέλω να σας πω ότι -όπως και στο ποδόσφαιρο- με σωστή στρατηγική, σωστό αγωνιστικό πλάνο που εκμεταλλεύεται τα σχετικά πλεονεκτήματα της δικής σου ομάδας, καλή προετοιμασία, σωστή ενημέρωση, καμία ομάδα δεν είναι ανίκητη. Πρέπει βέβαια και να το πιστεύεις... Αλλιώς θα κινείσαι μονίμως από τον έναν πανωλεθρίαμβο στον άλλον και θα καμώνεσαι ότι σώζεις τον λαό... τρομάρα μας. Περισσότερα όμως επ' αυτού σε άλλο σημείωμα.
* Μπλίτζκριγκ: Η πολεμική τακτική του Γερμανικού Στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που τη χαρακτήριζε ο αιφνιδιασμός σε περισσότερα του ενός μέτωπα συγχρόνως.
Συμφωνία α λα Σόιμπλε
Μία εβδομάδα-φωτιά απομένει για την κρίσιμη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το ελληνικό χρέος. Τα μηνύματα που φθάνουν από το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον δείχνουν πως μπορεί να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση που πρωτίστως θα αφήνει ικανοποιημένο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Κλείνει το μάτι» στο Σόιμπλε η Λαγκάρντ
Το σήμα για συμβιβαστική λύση έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που δέχεται να δώσει περισσότερο χρόνο στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για να σκεφτεί τι θα κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι το καλοκαίρι του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα της χώρας. Έως τότε, το Ταμείο θα μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς εκταμίευση χρημάτων.
Η Αθήνα
Μήνυμα προς το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους δανειστές στέλνει η κυβέρνηση, μετά και τις δηλώσεις-προτάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Πηγές του Μαξίμου, μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα στοχεύει να πάει στο Eurogroup με ανοιχτό μόνο το ζήτημα του χρέους. Οι ίδιες πηγές τονίζουν εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία στις 15 Ιουνίου.
Αναφορικά με το εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό το stand by arrangement (θέση του ΔΝΤ) υπογραμμίζουν ότι εξαρτάται, για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ, αναφορικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε και Λαγκάρντ απαντούν «δεν απορρίψαμε μια πρόταση στις 22 για να τη δεχτούμε στις 15, ωστόσο εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ θα μπορούσαμε να το δούμε».
Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η εκταμίευση της δόσης δεν επηρεάζεται από τις καθυστερήσεις και επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου «με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές».
Μήνυμα ελήφθη
Οι αντιδράσεις του Βερολίνου στην πρόταση Λαγκάρντ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα φιγουράρει στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων και αναμεταδίδεται από τη Deutsche Welle.
«Για μια ακόμα φορά η Κριστίν Λαγκάρντ έτεινε χείρα βοηθείας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γράφει σε σχόλιο η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Στην διένεξη ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών η επικεφαλής του Ταμείου διατύπωσε μια πρόταση, την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί το γερμανός υπουργός, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι επιθυμεί να ηρεμήσει την κατάσταση ενόψει των γερμανικών εκλογών. Η Κρ. Λαγκάρντ πρότεινε στον Β. Σόιμπλε να δώσει το Ταμείο πράσινο φως επί της αρχής σε ένα δανειακό πρόγραμμα, αλλά να εκταμιεύσει χρήματα στην Ελλάδα μόνο όταν ο Β. Σόιμπλε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε σαφείς ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Με την πρόταση της κ. Λαγκάρντ μπορούν τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο να διαφυλάξουν το κύρος τους. Επιπλέον ο Β. Σόιμπλε είναι σε θέση να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι δανειστές δεν αποφασίσουν ελαφρύνσεις, τότε και το Ταμείο δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε εκταμίευση. Μόνο από την οπτική γωνία της Αθήνας η πρόταση Λαγκάρντ έχει ένα μειονέκτημα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει άμεσα σε ελαφρύνσεις ή άλλες διευκολύνσεις. Μετά την πρόταση Λαγκάρντ είναι τώρα στο χέρι του Β. Σόιμπλε να διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό με την Αθήνα».
Με αφορμή την πρόταση Λαγκάρντ η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύσει στις οικονομικές της σελίδες άρθρο με τίτλο «Δούναι και λαβείν». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η Κριστίαν Λαγκάρντ προσεγγίζει και ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις στον Β. Σόιμπλε».
Και η εφημερίδα σημειώνει: «Στο Βερολίνο όπου εντείνονται οι ρυθμοί του προεκλογικού αγώνα η πρόταση του Ταμείου προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις σε συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες. Το υπουργείο Οικονομικών διαμήνυσε ότι λαμβάνει υπόψη κάτι που ήταν ήδη γνωστό. Παράλληλα όμως το υπουργείο του Β. Σόιμπλε εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι "επιτέλους το ΔΝΤ άρχισε να κινείται". Την ίδια στιγμή οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης τηρούν σιγή ιχθύος σε ερωτήσεις γύρω από την πρόταση Λαγκάρντ και παραπέμπουν στο υπουργείο Οικονομικών. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ κάλεσε τον Β. Σόιμπλε να αποδεχθεί την πρόταση Λαγκάρντ και να "συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο στο Eurogroup έτσι ώστε να βρεθεί επιτέλους λύση". Πρόσθεσε επίσης ότι οι τακτικισμοί του υπουργού Οικονομικών εντείνουν την ανησυχία και είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους γίνονται ελάχιστες επενδύσεις στην Ελλάδα».