Πέφτουν οι βόμβες σαν το χαλάζι

2016-04-19 21:57

Νομίζω, καλοί μου φίλοι, ότι πρέπει να προσθέσουμε στους συνήθεις επιθετικούς προσδιορισμούς των βομβών, εκτός από έξυπνες, πυρηνικές, χημικές, εμπρηστικές κλπ., τον χαρακτηρισμό "καλή κ' αγαθή". Αν όντως αληθεύει το άρθρο που αντέγραψα από το Left.gr, τότε να ένα καλό νέο, που παρόμοιο είχαμε να διαβάσουμε αρκετό καιρό. Μακάρι, γιατί ίσως να σημαίνει το ξεμπλοκάρισμα του τωρινού αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων. 

Δεν μπορώ να πω ότι μου προκάλεσε τα ίδια συναισθήματα η δήλωση του Γ. Δραγασάκη ότι οτιδήποτε επιπρόσθετο στα συμπεφωνηθέντα του περασμένου Αυγούστου (μας) δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα. Και η κοινωνία, κύριε; Αυτή σε μια τέτοια απευκταία εξέλιξη δεν θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες; Μήπως το πρόβλημα είναι πρωταρχικά κοινωνικό και δευτερευόντως πολιτικό; Υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Οπότε συμπεραίνουμε ότι τώρα που "σώθηκε" η κοινωνία μπορούμε να ασχοληθούμε με ό,τι είναι καλύτερο για το κόμμα. Αυτή ήταν μια "φίλαθλη βόμβα", του τύπου "εμείς να κερδάμε και όλοι οι άλλοι...". Σας δίνω τον σύνδεσμο, για να διαβάσετε κι εσείς το άρθρο μήπως τον αδικώ: https://www.efsyn.gr/arthro/i-lipsi-neon-metron-mas-dimioyrgei-politiko-provlima

 

«Βόμβα» Eurostat στις διαπραγματεύσεις

Νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών αλλά και φωτιές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αναμένεται να πυροδοτήσουν οι ανακοινώσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας μεθαύριο Πέμπτη.

 

Ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το Euro2day αναφέρουν ότι η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα σαφώς μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά και αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014 έως και 1 δισ. ευρώ, οι οποίες περιορίζουν δραστικά το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το οποίο είχε επικυρώσει τότε η Eurostat, χωρίς αστερίσκους. Παράλληλα, αναθεωρείται και το δημόσιο χρέος με νέα επιβάρυνση της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

Η αιτία των αναθεωρήσεων κρύβεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις αλλαγές που επέβαλε η Eurostat για τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων αλλά και σε αναθεώρηση του Μητρώου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κλείσει σήμερα οριστικά και φέρνει σε πρώτο πλάνο τις αναθεωρήσεις τεσσάρων συμβάσεων αυτοκινητοδρόμων οι οποίες έγιναν το 2013 και μία η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Τα στοιχεία στα οποία καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurostat οδηγούν σε αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1 δισ. ευρώ το 2013, όταν η κοινοτική στατιστική υπηρεσία είχε επικυρώσει στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει, αλλά περιορίζεται δραστικά σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Το 2014, οι αναθεωρήσεις είναι οριακές, της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Το 2015 όμως, η «σφήνα» των αυτοκινητοδρόμων επηρεάζει καταλυτικά το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Κατά τις αρχικές εκτιμήσεις, η επιβάρυνση του δημοσιονομικού αποτελέσματος θα ήταν της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Τελικά, με την παροχή πρόσθετων στοιχείων και διευκρινίσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοτική στατιστική υπηρεσία θα βάλει στο λογαριασμό, επιβάρυνση λίγο πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και με αυτή την επιβάρυνση, όμως, το αποτέλεσμα παραμένει πέρυσι πλεονασματικό και αναμένεται σαφώς μεγαλύτερο από το 0,2% του ΑΕΠ που προσδοκά η κυβέρνηση. Αν εξέλειπε μάλιστα ο παράγοντας «αυτοκινητόδρομοι» το πλεόνασμα θα ήταν πέρυσι σαφώς πάνω από 0,5% του ΑΕΠ. Και αυτό τη στιγμή που η Ελλάδα είχε δεσμευτεί με βάση τη συμφωνία για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ!

Πάλι έξω έπεσε το ΔΝΤ

Η συλλογή στοιχείων για το θέμα των αυτοκινητοδρόμων έως την τελευταία στιγμή, από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, ενδεχομένως να μπορεί να εξηγήσει έως ένα βαθμό την εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην εκτίμηση ότι πέρυσι καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα 0,6%.

Το Ταμείο, κατά ορισμένες πληροφορίες, εκτός από τα δημοσιονομικά στοιχεία φέρεται να έχει επιφυλάξεις και για τη δραστική συρρίκνωση της ύφεσης πέρυσι, την οποία πιστοποίησαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ακυρώνοντας για μια ακόμα φορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Η Eurostat όμως έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση αυτή. Και εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες για μεγαλύτερο του 0,2% πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, με τις ανακοινώσεις της 21ης Απριλίου η κυβέρνηση είναι προφανές ότι αποκτά ένα –τουλάχιστον σε όρους πολιτικής φρασεολογίας- αβαντάζ. Σε όρους διαπραγμάτευσης, θα δείξει.