Οι προτάσεις του Γιάνη

2017-04-30 22:00

Αυτή την εβδομάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης μάς γνωστοποίησε τις προτάσεις του κινήματος Diem25, για την έξοδο της πατρίδας μας από τη μακροχρόνια κρίση, πάντα εντός ευρωπαϊκού πλαίσιου. Τις διάβασα με προσοχή στην ιστοσελίδα του κινήματος (diem25.org) και ομολογώ ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα ρητά τονίζει ότι οι έξι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που είναι τα προαπαιτούμενα για την αλλαγή πορείας της ελληνικής οικονομίας, "θα εφαρμοστούν άνευ διαπραγμάτευσης". Πολύ σαφής και αποφασιστική η δέσμευσή του, που άλλους θα ενθουσιάσει και άλλους θα φοβίσει. Πιστεύω, Γιάνη μου, ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, από τη στιγμή που οι "φίλοι" και "εταίροι" αρνηθούν τις δικές μας μεταρρυθμίσεις, όπως συνηθίζουν. Θα είναι κρίμα να τα πάρεις πίσω, όπως έκανε ο Αλέξης, που τώρα επιχειρεί επικοινωνιακά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα - να, όπως έκανε στην τελευταία του συνέντευξη στον Χατζηνικολάου. Γι' αυτή την τελευταία σκέφτομαι να γράψω κάτι σχετικό σύντομα. Όμως τώρα πάρτε μια περιληπτική ιδέα όσων εννοεί ο Γιάνης από το σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στις σελίδες της Εφημερίδας των Συντακτών.

Οι έξι μεταρρυθμίσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για ανάκαμψη

var-diem-630.jpg

Πρώτη παρουσία του Diem25 στην Ελλάδα - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει στις εθνικές εκλογές |EUROKINISSI

 

Με... «αέρα» αρχηγού, εμφανή αυτοπεποίθηση γι' αυτά που λέει και ισχυρή δόση αισιοδοξίας εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πρώτο ουσιαστικά επίσημο κάλεσμα επί ελληνικού εδάφους της πρωτοβουλίας Diem25.

Αν και απέφυγε να το ξεκαθαρίσει, ήταν εμφανές ότι στόχος είναι ο μετασχηματισμός του σε κόμμα - πρόταση μιας νέα ευρωπαϊκής ματιάς που δεν αποκλείεται να δούμε και στις εθνικές εκλογές, εφόσον η έως τότε δυναμική το επιτρέψει. 

Στο ερώτημα της «Εφ.Συν.», αν το Diem25 θα λάβει μέρος στις εθνικές εκλογές, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, οι προτάσεις μας να τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων στις επόμενες ευρωεκλογές, με τον τρόπο που θα αποφασίσουμε από τη βάση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον υπάρξει αυτή η δυναμική και πάντα μέσα από τις ίδιες διαδικασίες δεν αποκλείεται να γίνει το επόμενο βήμα, σε εθνικό επίπεδο.

Άλλωστε, αν και δεν μίλησε για κάποιο κομματικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε σε έξι βασικές μεταρρυθμίσεις που σαφώς φαίνεται να αποτελούν τμήμα μιας συγκεκριμένης πρότασης για την οικονομία - το βασικό ζητούμενο και διακύβευμα για τους ψηφοφόρους.

 

EUROKINISSI

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα από το 2010 βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης και... «χρεοδουλοπαροικίας», ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε., είπε πως «θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση πριν την κατάρρευση» .

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνος δρόμος για να ανακάμψει και να βγει από την κρίση η ελληνική οικονομία, είναι να υπάρξει άμεσα δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών, του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας και αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων.

Προς την κατεύθυνση αυτή πρότεινε έξι βασικές μεταρρυθμίσεις: 

  1. Αμεσες και μεγάλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών,
  2. Ταυτόχρονη ακύρωση της λιτότητας και αποφυγή των ελλειμμάτων με αντίστοιχη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, 
  3. Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (σύστημα παράπλευρης ακύρωσης οφειλών και εξωτραπεζικών πληρωμών - πρόγραμμα καταπολέμησης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού),
  4. Δημόσια εταιρία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών - μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς κυρίως της πρώτης κατοικίας, 
  5. Νέα αναπτυξιακή τράπεζα που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, μετοχές της οποίας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία 
  6. Σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα (τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ - ΕΦΚΑ για μισθωτούς και νέες επιχειρήσεις stant ups).