Μήτε Φάραντζ, μηδέ Σόιμπλε
2016-06-28 22:32
Ήταν φυσικό να γραφούν πολλά για το περίφημο Brexit. Μια πανίσχυρη ένωση κρατών για πρώτη φορά αμφισβητείται από ένα σημαντικό και ιστορικό ιδρυτικό μέλος της (είσοδος της Βρετανίας το 1973). Θα αντιτείνει κανείς ότι η Μεγάλη Βρετανία πάντοτε είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την υπόλοιπη ενωμένη Ευρώπη. Οι νησιώτες φίλοι μας από τα παμπάλαια χρόνια ένιωθαν ότι δεν ανήκαν στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη, ότι κάτι στη φύση τους διέφερε από το σύνολο των άλλων λαών, και επιδίωκαν με κάθε τρόπο να εκδηλώνουν τη διαφορετικότητά τους. Κρατούσαν λοιπόν μια "διακριτική" απόσταση από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως την αντιλαμβάνονταν και προφανώς εξακολουθούν να την αντιλαμβάνονται οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές ελίτ και το γραφειοκρατικό διευθυντήριο των Βρυξελλών. Τρανό παράδειγμα η άρνηση συμμετοχής τους στην ΟΝΕ. Επίσης ένας μικρός προϊδεασμός του αποτελέσματος μπορούσε να ανιχνευτεί στο δικό μας δημοψήφισμα και στο αναπάντεχο αποτέλεσμά του, ανεξαρτήτως της τελικής διαχείρισής του. Είναι όντως δύσκολο να πείσουν τους Βρετανούς για την αναγκαιότητα να ψηφίσουν ΝΑΙ στην παραμονή οι διάφορες "χορτασμένες" φάτσες του πνευματικού, καλλιτεχνικού και του λαϊφστάιλ κόσμου, που διάλεξαν το ευρωπαϊκό στρατόπεδο και προσπάθησαν να πείσουν το εκλογικό σώμα. Όλοι αυτοί οι επώνυμοι και σπουδαίοι συνήθως διάγουν βίον που απέχει έτη φωτός από τη μονοχρωματική και σκοτεινή πραγματικότητα που η οικονομική ανέχεια ορίζει για το πόπολο. Είναι δύσκολο να ταυτιστούν αυτοί οι δύο κόσμοι και να δουν την Ευρώπη με τα ίδια γυαλιά.
Το θλιβερό στην στορία είναι ότι όλη αυτή την αμφισβήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δείχνει να την προσπορίζεται πολιτικά και να την εκφράζει παραμορφωτικά η ευρωπαϊκή Άκρα Δεξιά στις διάφορες εθνικές εκφάνσεις της. Και η Αριστερά; Προς το παρόν μουδιασμένη και άβουλη, διχασμένη ανάμεσα στην αναγκαιότητα (όντως) μιας άλλης Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιθυμίας της "να μετασχηματίσει από τα μέσα την παρούσα". Το παρακάτω άρθρο, από την Εφημερίδα των Συντακτών, το έγραψε ο Θάνος Δημάδης και κατά τη γνώμη μου αποδίδει με ακρίβεια το στίγμα των ημερών. Το εύστοχο σκίτσο είναι του Κώστα Γρηγοριάδη από την ίδια καλή εφημερίδα.

Η Ευρώπη της αμφισβητούμενης δημοκρατίας
Ουδείς αμφισβητεί ότι το βρετανικό «όχι» στην Ευρώπη πυροδοτεί νέες πιέσεις στα ήδη σαθρά -από τις πολιτικές κοινωνικής αποσύνθεσης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια- θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το αρχικό σοκ που συνοδεύτηκε με τη διάψευση των exits polls, επενδυτών και μέσων ενημέρωσης που όλο το προηγούμενο διάστημα προεξοφλούσαν το Bremain, δεν άργησε να μετατραπεί εμμέσως σε άρνηση του αποτελέσματος.
Η συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για την ακύρωση του προηγούμενου (!), η προπαγανδιστική και μονομερής προσπάθεια μερίδας βρετανικών μέσων ενημέρωσης, όπως οι Guardian, Independent κ.λπ., να παρουσιάσουν παραδείγματα όσων ψήφισαν υπέρ της εξόδου ως ανθρώπους μειωμένου IQ, αμόρφωτους ή περιθωριοποιημένους, αλλά και η διαφαινόμενη πρόθεση των Ευρωπαίων αξιωματούχων να συνεχίσουν να πορεύονται ωσάν να μην υπάρχει τίποτα σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, δίνουν ένα πολύ σαφές στίγμα:
■ Πρώτον, ότι η Ευρώπη σήμερα δείχνει να φοβάται περισσότερο από ποτέ τη δημοκρατία.
Τα δημοψηφίσματα στο εσωτερικό των κρατών-μελών της εκλαμβάνονται όχι σαν οξυγόνο για την ενίσχυση του ενοποιητικού εγχειρήματος, αλλά ως το αντίθετο ακριβώς. Δηλαδή ως πιθανό τελειωτικό χτύπημα σε ένα οικοδόμημα που καθίσταται ολοένα και πιο ετοιμόρροπο όσο περισσότερο αποστασιοποιείται από τις ανάγκες των λαών του και εδραιώνεται στην αντίληψη του κόσμου ως υπαίτιο για τα προβλήματα φτωχοποίησης, ανεργίας, οικονομικής αβεβαιότητας που βιώνει στην καθημερινή του ζωή.
■ Δεύτερον, ότι σε μια περίοδο που η πολιτική απαξιώνεται και ο εθνοκεντρικός λόγος δεξιών κι αριστερών άκρων ακούγεται ελκυστικότερος στα αυτιά της πλειοψηφίας, η Ευρώπη στη συνείδηση των πολλών ταυτίζεται με τα συμφέροντα των οικονομικών και μιντιακών ελίτ οι οποίες δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, να τη γελοιοποιήσουν και να την απαξιώσουν.
Το επιχείρημα εκείνων που ισχυρίζονται ότι η ψήφος του «όχι» είναι ψήφος ανθρώπων που μειονεκτούν κοινωνικά έναντι των υπέρμαχων του «ναι» αποδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα της σημερινής Ενωσης, γεγονός που διευκολύνει τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές να καταστήσουν τον λόγο τους κυρίαρχο σε εκείνα τα στρώματα της κοινωνίας που ούτε στο City του Λονδίνου δουλεύουν ούτε η ζωή τους εξαρτάται από τις θέσεις εργασίας στα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες.
■ Και τρίτον, ότι η Ευρώπη δεν δείχνει ούτε τη θέληση ούτε τη σοφία να διδαχθεί από τα λάθη της, τα οποία ενδεχομένως δεν είναι μόνο λάθη πολιτικής αλλά και λειτουργίας.
Η άνευ περιορισμών διεύρυνση της Ενωσης τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι απαιτούμενοι μηχανισμοί πολιτικής ενοποίησής της, έχει οδηγήσει σήμερα στο αποτέλεσμα η Ευρώπη να προσιδιάζει σε ένα μείγμα χωρών που οι εσωτερικές ουσιαστικές τους αποκλίσεις είναι περισσότερες από τις συγκλίσεις που θέλουν να παρουσιάζουν ότι έχουν.
Η Ευρώπη δεν αρέσει πια. Και δεν είναι υποχρεωτικό να συνεχίσει να αρέσει κάτι, όσο οι εποχές, η δημοκρατία και οι ανάγκες της κοινωνίας αλλάζουν.
Ακόμα κι αν αργήσουμε να δούμε το ντόμινο αλλαγών που πολλοί προεξοφλούν ότι θα υπάρξει στην Ευρώπη ένεκα βρετανικού δημοψηφίσματος, οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές ανάγονται πλέον σε μια ιστορική πρόκληση στο νέο σκηνικό που αναδύεται.
Αν το «όχι» των Βρετανών συνοδευτεί από μια αντίστοιχης φύσης πολιτική επιλογή των Αμερικανών στο πρόσωπο του Τραμπ, στην περίπτωση που λάβει κι επισήμως το ρεπουμπλικανικό χρίσμα, τότε είναι βέβαιο ότι ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα ιστορική περίοδο στην οποία τίποτα δεν θα είναι αυτονόητο, ούτε καν η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.