Μήπως είναι αργά πλέον;

2017-08-29 21:34

Υπάγετε στο πυρ το εξώτερον (λέμε τώρα) παλαιοί διαπλεκόμενοι μιντιάρχες, ζήτω οι νέοι, ωραίοι και άφθαρτοι (λέμε τώρα) που τους αντικατέστησαν. Είναι όμως πράγματι έτσι; Δηλαδή γλυτώσαμε από την παλαιά διαπλοκή στα εγχώρια ΜΜΕ που ήταν πηγή τόσων δεινών για τον κρατικό κορβανά, για την τσέπη μας, που μετουσιώθηκε σε μπόλικη πολιτική διαφθορά και ηθική έκπτωση; Με την αποπομπή τους σταμάτησε ο τόσο ευαίσθητος χώρος της ενημέρωσης να συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων; Οι νέοι μιντιάρχες και η διαδρομή και πολιτεία τους ως τώρα είναι αρκούντως άμεμπτη, καθαρή και διάφανη για να μπορέσουμε επιτέλους και εμείς, το πόπολο, να ανασάνουμε με ανακούφιση; Οι προηγούμενοι μιντιάρχες θα πληρώσουν ποτέ τα δάνειά τους; Τι είδους "διευκόλυνση" (από νομικής άποψης) έγινε στους νέους ιδιοκτήτες για να απολύουν το προσωπικό, να επαναπροσλαμβάνουν κυριολεκτικά όσους θέλουν, φυσικά με χαμηλότερες απολαβές και γενικά να αποκτούν τις νέες -πλέον- επιχειρήσεις άσπιλες, αμόλυντες και παρθένες παλαιών βαρών οποιουδήποτε είδους και τύπου; Δύσκολες ερωτήσεις, ε; Πού να δεις τις απαντήσεις...

Κάπως έτσι, επί ημερών πρωτοδεύτερης Αριστεράς πέφτουν τα μπετά των νέων επιχειρήσεων στον χώρο των ΜΜΕ και εμείς, οι ρομαντικοί, οι αφελείς, οι απροσάρμοστοι (ίσως), οι ανώριμοι, που δεν αναγνωρίζουμε τις (νέες) αναγκαιότητες αυτού του πολιτικού μορφώματος στο οποίο πιστέψαμε τόσο πολύ και με τόσο πάθος, προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα αισθήματα πίκρας, απογοήτευσης και θυμού που μας αρπάζουν απ' τον λαιμό και μας σφίγγουν το λαρύγγι...

Διαφωνώ με τη διαπίστωση του Κ. Παπαϊωάννου, στο άρθρο του που φιλοξενώ εδώ, ότι η κυβέρνηση ήμερα, έστω καθυστερημένα, έστω μετά από παλινδρομήσεις, ακόμα και για λάθος λόγους, η κυβέρνηση επιδεικνύει κάποια θετικά αντανακλαστικά". Δεν κάνει τίποτα το ουσιαστικό. Τίποτα που να διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων εκεί. Τίποτα που να εξασφαλίζει την ισότητα των απόψεων και την αμερόληπτη προβολή θεμάτων και προσώπων, όπως μια κυβέρνηση με πραγματικό αριστερό πρόσημο υποτίθεται ότι θα αγωνιζόταν να επιβάλει νομοθετικά. Δηλαδή τα στοιχειώδη... Αφήνει το τοπίο να ρυθμιστεί μόνο του, σύμφωνα με τις πιο υγρές επιθυμίες των νέων ιδιοκτητών. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να υπάρχει το "αντίβαρο" στους άλλους. Μαρινάκη εσείς, Σαββίδη εμείς! Λατινοαμερικάνικο καρτέλ εναντίον ολιγάρχη από την Υπερκαυκασία...

Άραγε στη Θεσσαλονίκη θα καυχηθεί ο Αλ. Τσίπρας, ανάμεσα στα άλλα, που αφορούν συντάξεις, φορολογία, τέλος μνημονίων, ανάπτυξη (αμάν μπούκωσα!) και για το τέλος της διαπλοκής στον χώρο των ΜΜΕ; Κάτι θα βρει να πει με το γνωστό του φωτογενές χαμόγελο. Πανωλεθρίαμβος... Ακολουθεί το άρθρο που βρήκα στο φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών, της 25/8/2017:

Το μιντιακό καρτέλ και ο ελέφαντας στο δωμάτιο

 

Η απορία του γράφοντος αφορά ανθρώπους με αξιοσημείωτη διαδρομή, επιστημονική, κοινωνική, συχνά και πολιτική. Πολίτες με ενάργεια σκέψης, με πραγματική αγωνία για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία. Ανθρώπους φιλελεύθερους, κεντρώους, κεντροδεξιούς, κεντροαριστερούς ή όπως αλλιώς αυτοπροσδιορίζονται.

Ανθρώπους με κριτική στάση, ιδίως για χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης και λιγότερο των προηγούμενων (αλλά δεν εξετάζουμε αυτό τώρα). Ιδού η απορία μου λοιπόν, καλοπροαίρετη και ίσως αφελής: πώς εξηγείται η αιδήμων σιωπή τους για το νέο τοπίο στα ΜΜΕ; Γιατί δεν ακούγεται κιχ; Πόθεν η άκρα του τάφου σιωπή από ανθρώπους κατά τα άλλα λαλίστατους;

Δεν λένε κουβέντα για την εισβολή των ολιγαρχών στον αφύλακτο κήπο της δημόσιας ζωής, από τότε που ατόνησε η συζήτηση για τους (τω όντι ατυχέστατους) κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Νομίζει κανείς πως έκτοτε δεν υπάρχουν αλλαγές στα ΜΜΕ.

Αποπειρώμαι ορισμένες πιθανές εξηγήσεις. Μήπως δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς τι συμβαίνει; Οχι δα. Ισα ίσα, σιωπούν ακριβώς επειδή καταλαβαίνουν. Ξέρουν ότι το μείζον διακύβευμα είναι η πολυφωνία. Ξέρουν ότι η δημόσια παρουσία τους θα είναι πολύ πιο δύσκολη αν επισημάνουν το προφανές. Αν μιλήσουν για τον ελέφαντα στο δωμάτιο μπορεί ο ελέφαντας να τους πατήσει. Μπορεί να κλείσει γι’ αυτούς τη στρόφιγγα της δημοσιότητας στα μισά ΜΜΕ του τόπου. Μπορεί και να τα στρέψει εναντίον τους.

Στον πολύπαθο χώρο της ενημέρωσης, το τοπίο θυμίζει σύγκρουση λατινοαμερικανικών καρτέλ με ολιγάρχες από χώρες του Καυκάσου. Η απόπειρα του Κοσκωτά να ελέγξει μέρος του Τύπου πριν από σχεδόν 30 χρόνια σήμερα φαντάζει κωμική. Ομως τότε υπήρξε ισχυρή αντίδραση, από πολίτες και θεσμούς.

Ακόμα και σε αυτό το συνολικά απεχθές τοπίο, υπάρχει μείζον και έλασσον. Το μείζον είναι η υπερσυγκέντρωση ισχύος, η «MEGAιδιοκτησία» εφημερίδων, ραδιοφώνων, τηλεοπτικών σταθμών, εκτυπωτικών εταιρειών και πρακτορείων διανομής Τύπου. Ολη η αλυσίδα παραγωγής και κυκλοφορίας δηλαδή σε δυο χέρια και μάλιστα χέρια ελεγχόμενα από τη Δικαιοσύνη.

Αλλά και χέρια με (ιδιοκτησιακή σχεδόν) διείσδυση στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο δήμου, αλλά (φευ) και περιφέρειας. Με τεράστια ισχύ στον χώρο του ποδοσφαίρου. Με στενότατες σχέσεις και κουμπαριές με πολιτικό προσωπικό και εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Με αλισβερίσια με το ακροδεξιό περιθώριο και αβάντες μέσω του οπαδικού No Politica (υποτιθέμενη πολιτική ουδετερότητα των οργανωμένων οπαδών που απολήγει σε σαφή ανοχή στους νεοναζί). Ολα αυτά διαμορφώνουν μια τοξική ζώνη. Θα αντιτείνει ο καλόπιστος αναγνώστης: είναι λοιπόν πρόβλημα ενός προσώπου η δυστοπία που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ; Οχι βέβαια. Αλλά δεν αποτελούν όλοι οι παίκτες ίσο κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Πήρε χρόνια η οικοδόμηση του καθ’ ημάς βαλκανικού μπερλουσκονισμού με οσμή Κολομβίας. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και επιμερίζονται σε διαδοχικές κυβερνήσεις (με τις προηγούμενες να έχουν τη μερίδα του λέοντος). Και βοούν οι στενές σχέσεις ορισμένων πολιτικών που είχαν στασίδι στα πλατό και στα ρεπορτάζ έναντι αδρής στήριξης προς τους μιντιάρχες.

Σήμερα, έστω καθυστερημένα, έστω μετά από παλινδρομήσεις, ακόμα και για λάθος λόγους, η κυβέρνηση επιδεικνύει κάποια θετικά αντανακλαστικά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υποστηριχτεί. Να υποστηριχτεί κριτικά, με επιφυλάξεις, με όρους ακόμα, αλλά να υποστηριχτεί.

Αλλά και εάν κανείς δεν θέλει να παράσχει καμιά στήριξη στην παρούσα κυβέρνηση, αυτό δεν αναιρεί την ατομική ευθύνη του απέναντι στην κεντρική διακινδύνευση. Δεν νοούνται αιδήμων σιωπή και ίσες αποστάσεις. Και πρέπει να τονίζεται προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία πως η μάχη κατά αυτής της νέας χειρότερης διαπλοκής δεν μπορεί να δίνεται με την προώθηση της μιας διαπλοκής απέναντι στην άλλη. Ο όποιος Σαββίδης ή Μελισσανίδης δεν είναι δικαιολογία ή άλλοθι για τον Μαρινάκη. Και αντίστροφα.

Ο ενδοεπιχειρηματικός ανταγωνισμός και οι πρόσκαιρες λυκοφιλικές συμμαχίες δεν πρέπει να θολώσουν την όρασή μας. Το μείζον, θα το επαναλαμβάνουμε έως ακραίας μονοτονίας, είναι το αδηφάγο pacman που αλώνει βήμα βήμα τη δημόσια ζωή. Ο επιχειρηματικός/πολιτικός ιμπεριαλισμός του καταπατά τεράστιες εκτάσεις του δημόσιου βίου και αποτελεί κίνδυνο για την ουσία της δημοκρατίας.

Η υπερσυγκέντρωση ισχύος επιτρέπει στα ΜΜΕ που ελέγχει να ορίζουν την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ηδη η (ακρο)δεξιόστροφη μετατόπιση του δημοσιογραφικού λόγου εντύπων υπό τον έλεγχό του είναι εμφανής. Κρίμα για την ιστορία του εν λόγω Δημοσιογραφικού Οργανισμού.

Εμφανής είναι και η εκμαυλιστική λειτουργία της ελληνικής βερσιόν του μπερλουσκονισμού, όπως ορθά επισήμανε πρόσφατα ο Στρ. Μπουρνάζος (Εκμαυλισμός: Βίος και πολιτεία του Β. Μαρινάκη). Αγοράζει ανθρώπους, υποτάσσει γραφίδες, αλλοιώνει φυσιογνωμίες. Δημοσιογράφοι σεβαστοί, με άποψη και κύρος, κινδυνεύουν να μεταλλαχθούν σε γελωτοποιούς του βασιλιά. Μοιράζοντας λεφτά και επισείοντας το φάσμα της ανεργίας, η νέα Κίρκη μετατρέπει τους ανθρώπους σε γουρούνια.

Αφελείς όσοι, έχοντας σήμερα στενές σχέσεις με το τέρας, θεωρούν ότι θα ελέγξουν τη δύναμή του. Γιατί αν διασωθεί η δύναμη αυτή, θα είναι πολύ μακροβιότερη και ισχυρότερη από τον πεπερασμένο χρόνο που οι σημερινοί πολιτικοί του φίλοι έχουν στη διάθεσή τους. Κάνουν λάθος επίσης όσοι βλέπουν τα παραπάνω ως συγκρούσεις εκδοτικών συμφερόντων. Δεν μιλάμε πια για εκδότες. Δεν μιλάμε για Λαμπράκη, Βλάχου ή Τεγόπουλο.

Δεν μιλάμε καν για το επόμενο στάδιο, επιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβους με παράλληλη εκδοτική δραστηριότητα. Είμαστε πέρα και από αυτό. Μιλάμε για εισβολή σκοτεινών συμφερόντων με ποινικές εκκρεμότητες στον χώρο του Τύπου. Και μάλιστα όχι στις παρυφές του, με έντυπα ή κανάλια περιθωριακά. Ο εισβολέας κάθεται στο σαλόνι. Η κατοχή και χρήση δημοσιογράφων και ΜΜΕ είναι όπλο για προστασία του από τις θηριώδεις εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη.

Οι σκέψεις αυτές κλείνουν όπως άρχισαν. Με μια έκκληση προς όλους εκείνους που έχουν χρέος να μιλήσουν. Και για να είμαστε καθαροί: όσο σιωπούν για το μείζον, την αυτοκρατορία Μαρινάκη, αυτοαναιρούνται με τρόπο κραυγαλέο σε μια σειρά από θέματα. Οταν αύριο μιλήσουν ξανά για τη δημοκρατία, τον κίνδυνο από την Ακροδεξιά, τη διαφάνεια ή το κύρος των θεσμών, ο λόγος τους θα ακουστεί σαν λόγος με σημαία ευκαιρίας.

*Εκπαιδευτικός, τ. γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άφησα για το τέλος μια ολιγόλεπτη ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή από τον... μακρινό Μάη του '15. Αν έχετε την υπομονή ακούστε την και αναρωτηθείτε ποια ήταν η θεραπεία της διαπλοκής στον χώρο των ΜΜΕ, όπως αυτή (η διαπλοκή) περιγράφεται εύστοχα από τον πρωθυπουργό, από τότε μέχρι σήμερα... Εκεί μάλιστα που μιλά για ολιγάρχες είναι πολύ διδακτικό σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα στα ΜΜΕ.