Μια άστοχη δήλωση

2016-07-30 12:33

             Ε… όχι και συγγνώμη!

 

plaisio pavlos

Δυο, τουλάχιστον, ζητήματα ανακύπτουν από τη δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Ζητούσε συγγνώμη από τον πρώην Υπουργό Νίκο Δένδια, διότι όπως σημειώνει «… χρειάσθηκε να γίνω υπουργός, για να μάθω ότι υπήρχε εμπλοκή με το Ελεγκτικό συνέδριο και με τα οικονομικά και δεν έφταιγε ο κ. Δένδιας, δεν υπήρχαν λεφτά για να καλυτερέψουν οι συνθήκες εκεί. Είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα ….». Το ένα ζήτημα είναι το περιεχόμενο της συνολικής θητείας του υπουργού Δένδια. Το άλλο, είναι το περιεχόμενο της πολιτικής του συγκεκριμένου πεδίου, που έκρινε ο Υπουργός ότι ο κ. Δένδιας αδικήθηκε.
Το πρώτο, νομίζω, καλύπτεται αρκετά καλά από την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με τον εύγλωττο τίτλο «Συγγνώμη σε ποιον;». Λέει, λοιπόν, η ανακοίνωση: «Ο Νίκος Δένδιας έχει συνυφανθεί με μία από τις μελανότερες πτυχές της τριετούς διακυβέρνησης Σαμαρά, με το όργιο καταστολής και αυταρχισμού. Η υπουργεία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον “Ξένιο Δία”, τις επιχειρήσεις “σκούπα” μεταναστών και προσφύγων από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Έβρο, με τους βασανισμούς των 15 αντιφασιστών συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ (η καταγγελία των οποίων είχε λάβει διεθνή χαρακτηριστικά), με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης της Αμυγδαλέζας και άλλων κέντρων κράτησης, με το δόγμα της “μηδενικής ανοχής” απέναντι σε όποιον -φοιτητή ή εργαζόμενο, άνεργο ή μετανάστη- τολμούσε να διεκδικήσει, να αντισταθεί, να σηκώσει κεφάλι. Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε οποιονδήποτε λόγο, για να ζητήσουμε συγγνώμη από τον προαναφερθέντα».
Όσο για το δεύτερο, το περιεχόμενο δηλαδή της πολιτικής του κ. Δένδια για τους μετανάστες – πρόσφυγες, δεν ήταν η οικονομική στενότητα, όσο η πολιτική επιλογή δημιουργίας αντίξοων ως και βάναυσων συνθηκών ζωής, ως αντικίνητρο εισόδου. Το είχε δηλώσει με σαφήνεια ο κ. Δένδιας σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Στρόιτερ, στον Alpha, λέγοντας: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλάνο, το οποίο όχι απλώς θα φιλοξενήσει τους μετανάστες, αλλά θα κάνει την Ελλάδα μη φιλικό προορισμό στην παράνομη μετανάστευση. Όλα αυτά εδώ γιατί γίνονται; Εκτός του ότι πρέπει να τους περιορίσουμε, δεν μπορούν να γυρνάνε ελεύθεροι στη χώρα. Τι κάναμε; Κλείσαμε τον Έβρο. Λέμε και κάτι άλλο σε όσους περάσουν από τα νησιά ότι κοιτάξτε κύριοι αν έρθετε στην Ελλάδα, δεν θα είστε ελεύθεροι, δεν θα γυρνάτε έξω, δεν θα μπορείτε να φύγετε, να πάτε κάπου αλλού. Αν έρθετε στην Ελλάδα, θα σας πιάσουμε, θα σας βάλουμε σε ένα κέντρο, θα μείνετε εκεί και ο μόνος τρόπος για να βγείτε από εκεί είναι να υπογράψετε μια δήλωση και να πάτε στην πατρίδα σας ή να σας στείλουμε εμείς στην πατρίδα σας».
Οι δηλώσεις του Γιάννη Μουζάλα ήταν τουλάχιστον άστοχες, βλάπτουν την κυβέρνηση σε ένα καίριο πεδίο πολιτικής, αξιακά φορτισμένο, όπως το προσφυγικό. Σε ένα πεδίο, που, έστω εν μέσω παραλήψεων και ανοργανωσιάς, έχουν γίνει πάρα πολλά -και από τον υπουργό- μέσα σε τεράστιες δυσκολίες. Την αποξενώνουν από το φυσικό της κοινωνικό χώρο.

Παύλος Κλαυδιανός

Το κείμενο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ