Η καταδίκη ενός (νεο)φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή...

2017-06-16 23:47

Ο καθηγητής Νότης Μηταράκης, τομεάρχης της Ν.Δ. επί των οικονομικών, αν δεν κάνω λάθος, που δεν χάνει ευκαιρία να κατακεραυνώνει την παρούσα κυβέρνηση για κομμουνιστικές και ευρύτερα κρατικιστικές εμμονές και ιδεοληψίες, συνελλήφθη -με τη μεταφορική έννοια- με τη γίδα στην πλάτη. Όπου γίδα, η έμπρακτη εφαρμογή της μορφής που πιστεύει ο κ. τομεάρχης ότι πρέπει να έχουν οι εργασιακές σχέσεις. Μάλιστα μοντέλο αυτής της τόσο σύγχρονης και... φιλεργατικής μορφής του εν λόγω πανεπιστημιακού δασκάλου αποτέλεσε η εργασιακή σχέση μιας πρώην υπαλλήλου του που απασχολείτο στο πολιτικό γραφείο του. Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμέμο μοντέλο το δίδασκε στο αμφιθέατρο, ξέρω όμως ότι το Πρωτοδικείο είχε κάποιες αντιρρήσεις νομικού περιεχομένου. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ από τον ιστότοπο LEFT.gr. για τις δοκιμασμένες και πρωτοποριακές μεθόδους του κ. καθηγητή. Άλλο ένα λαμπρό κατόρθωμα στο πλούσιο βιογραφικό του! Περιττό ίσως να σημειώσω ότι εκτός από τον συγκεκριμένο ιστότοπο την Αυγή και την Εφημερίδα των Συντακτών, κανένα άλλο ειδησεογραφικό σάιτ, για άλλες εφημερίδες ας μην πάρω όρκο, δεν το αναπαρήγαγε. Και μη μου πείτε ότι δεν είχαν χώρο εξαιτίας της επικαιρότητας, γιατί φιλοξενούσαν εκτεταμένα ρεπορτάζ για την παραίτηση του Λ. Ταγματάρχη από την ΕΡΤ και για την αντίδραση της Ν.Δ. στην ανάρτηση της Κ. Ακριβοπούλου στο... φέισμπούκ της. Προφανώς στο πρόσωπο του κ. Μηταράκη βλέπουν έναν υπερασπιστή των εργοδοτικών συμβάσεων που στο βάθος -όχι και πολύ- επιθυμούν. 

Καταδικάστηκε ο Νότης Μηταράκης για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας

Ο γαλάζιος βουλευτής καλείται τώρα να καταβάλει σε πρώην υπάλληλο του το ποσό των 6.601,94 ευρώ - Το χρονικό της υπόθεσης

 

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τον βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, αναφορικά με την υπόθεση πρώην υπαλλήλου του στο πολιτικό του γραφείο, η οποία κατήγγειλε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο διάστημα 2011-2015.

Ο γαλάζιος βουλευτής καλείται τώρα να καταβάλει στην πρώην υπάλληλο του το ποσό των 6.601,94 ευρώ, με τον νόμιμο τόκο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η πρώην υπάλληλος του γαλάζιου βουλευτή απασχολήθηκε στο γραφείο του κατά την τετραετία 2011-2015, αναγκαζόμενη να υπογράψει προδιατυπωμένη έγγραφη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με ένα… γνωστό σουπερμάρκετ! Όπως ανέφερε στην αγωγή της ο βουλευτής της ΝΔ, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είχε άμεση ανάγκη από χρήματα αλλά και ασφάλισης, προκειμένου να αποκτήσει ασφαλιστικά δικαιώματα το ανήλικο παιδί της, επικαλούμενος φορολογικούς και λογιστικούς λόγους της πρότεινε να δηλωθεί ως υπάλληλος της συγκεκριμένης εταιρείας της οποίας νόμιμος εκπρόσωπος είναι ένας στενός του φίλος κι εκείνη αναγκάστηκε να το δεχτεί.

Η συνέχεια της συνεργασίας τους δεν φαίνεται να ήταν όμως καλύτερη. Αφού δέχτηκε την εικονική σύμβαση εργασίας, η εν λόγω υπάλληλος που εργαζόταν κανονικά στο πολιτικό γραφείο του Νότη Μηταράκη με καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης, όπως υποστήριξε αμειβόταν για το πρώτο τετράμηνο με μόλις 200 ευρώ καθαρά και για τους επόμενους 4 μήνες έπαιρνε 400 ευρώ μισθό. Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 ο μισθός της ανέβηκε στα 751,39 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Επίσης, αν και υποχρεωνόταν σε υπερωρίες με αποτέλεσμα να δουλεύει 12 ώρες την ημέρα επί 7 μέρες την εβδομάδα, ο βουλευτής δεν τις κατέβαλλε τις υποχρεωτικές από τον νόμο απολαβές για αυτές.

Τελικά την 1η Οκτωβρίου του 2015 ο Νότης Μηταράκης την απέμπεψε από την εργασία της προφορικά, χωρίς να της καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση, αφού ούτως ή άλλως δεν την είχε καταχωρήσει στα τηρούμενα για το ΙΚΑ μισθολόγια.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγελία της, της πρότειναν να προσληφθεί εν τέλει πραγματικά κι όχι μόνο εικονικά στο σούπερμαρκετ του φίλου του Νότη Μηταράκη, ως εργάτρια αποθήκης!

Εκείνη προσέφυγε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με τον βουλευτή αλλά και κύκλους του να αρνούνται τα καταγγελλόμενα, ισχυριζόμενοι ότι η συγκεκριμένη γυναίκα παρείχε τις υπηρεσίες της στο πολιτικό γραφείο «εθελοντικά κι αμισθί».

Η απόφαση του δικαστηρίου

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η εργαζόμενη δεν ήταν εθελόντρια όπως υποστήριξε ο Νότης Μηταράκης, αλλά προσελήφθη στο πολιτικό του γραφείο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Η Δικαιοσύνη έκρινε επίσης αβάσιμο τον ισχυρισμό του γαλάζιου βουλευτή ότι δεν υπήρχε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μεταξύ τους καθώς εκείνος θα μπορούσε να απασχολήσει μετακλητούς ή αποσπασμένους υπαλλήλους, καθώς όταν εκείνος εξελέγη βουλευτής το 2012 είχε συμπληρώσει τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούσε να απασχολήσει με αυτόν τον τρόπο.

Επβαρυντικά στοιχεία για τον Νότη Μηταράκη, ήταν είσης το οργανόγραμμα του πολιτικού του γραφείου, όπου φαινόταν η συγκεκριμένη γυναίκα, το γεγονός ότι κατείχε κλειδιά του χώρου αλλά και η κατάθεση πρώην συνεργάτη του υπέρ της εργαζόμενης.