Ευρωπαϊκά... αυτογκόλ
2020-04-10 22:46Την ώρα που σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια της Γηραιάς Ηπείρου έχουν σταματήσει όλες οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις -εθνικές και διεθνείς- μαζί με όλες τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες, πλην εκείνων που προβλέπονται αυστηρά κατά μόνας, σύμφωνα με τον κωδικό 6 της "Βεβαίωσης κατ' εξαίρεση μετακίνησης πολιτών", υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να παίζουν μπάλα πάνω στην πλάτη μας με έπαθλο τη ζωή μας και τα όνειρά μας. Ποιοι είναι αυτοί; Μα φυσικά η ηγεσία της ΕΕ, και όλων των οργάνων της θεσμικών και άτυπων, να σαν το Eurogroup. Δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια -κάτι γνωρίζουμε κι εμείς οι ρεμπεσκέδες και τα τζιτζίκια, όπως μας αποκαλούν- το ένα αυτογκόλ διαδέχεται το άλλο. Δεν υπάρχει σχεδόν κόκκος ισοτιμίας, αλληλεγγύης και εταιρικού πνεύματος, όμως όλος αυτός ο εσμός εκλεγμένων καρεκλοκένταυρων και καλοθρεμμένων και καλοποτισμένων γραφειοκρατών δίχως να ντρέπεται εξακολουθεί να μιλάει γι' αυτές τις υποτίθεται κοινές αξίες και να επαίρεται ότι είναι ο οδηγός στις σκέψεις και στις ενέργειές του.
Αφορμή για όλα τα παραπάνω -συγχωρέστε μου την οργή- ήταν άλλο ένα αυτογκόλ που έβαλαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι ευρωπαϊκές κεφαλές. Παρακάτω στην ανταπόκριση του Κώστα Μοσχονά για λογαριαμό της ΕφΣυν από τας Βρυξέλλας, έδρα του ευρωπαϊκού ιερατείου, θα καταλάβετε πόσο στενόμυαλοι και καθηλωμένοι στον ορίζοντα των νεοφιλελεύθερων εμμονών τους και των μυωπικών τους εθνικών συμφερόντων είναι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου ήμουν σταθερός υποστηρικτής της ιδέας μιας ενωμένης ηπείρου, που θα μοιραζόταν πολύ περισσότερα πράγματα από ένα κοινό νόμισμα. Φοβάμαι ότι έχω πέσει πολύ έξω στις προσδοκίες μου. Οι αποφάσεις που παίρνονται με αφορμή διάφορες κρίσεις, όπως τα τελευταία χρόνια το προσφυγικό και τώρα οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, είναι τόσο κατώτερες των περιστάσεων, ενώ συγχρόνως αναδύεται προκλητική η κακοήθης άρνηση της γερμανικής ελίτ και των προθύμων συμμάχων της, σε κάθε προσπάθεια για αμοιβαιοποίηση των όποιων κινδύνων και τον διαμοιρασμό των βαρών αναλογικά σε κάθε κράτος, που συμμετέχει σε αυτή την υπερεθνική ένωση. Εδώ δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις διοικητικές και οικονομικές ατασθαλίες μιας κυβέρνησης και οικονομικής ελίτ ενός κράτους μέλους. Εδώ διαπραγματευόμαστε την αντιμετώπιση ενός εξωτερικού εχθρού, που ,όταν με το καλό απωθηθεί εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, θα έχει αφήσει πίσω του μεγάλες καταστροφές, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο. Περί αυτού πρόκειται. Ποια αλληλεγγύη λοιπόν;
Προσχηματικός συμβιβασμός 540 δισ. €
Κώστας Μοσχονάς
Με ολλανδική υποχώρηση εξασφαλίστηκε συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup. Χωρίς όρους τα δάνεια από τον ESM για τις δράσεις κατά της πανδημίας, με προληπτική πιστωτική γραμμή και μνημονιακούς όρους η δημοσιονομική στήριξη των χωρών.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Δώσε θάρρος στον (Ολλανδό) χωριάτη. Ενα απροσδόκητο «παιχνίδι» παίχτηκε μέχρι χθες αργά το βράδυ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνήλθαν για τρίτη φορά με στόχο να συμφωνήσουν επί μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.
Ενώ επικρατούσε κλίμα αισιοδοξίας ότι οι 19 θα καταλήξουν σε συμβιβαστικές λύσεις, στις επαφές που είχε ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο με τον Ολλανδό υπουργό Βόπκε Χούκστρα ο δεύτερος στύλωσε πάλι τα πόδια και επέμενε στον καθορισμό δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τις χώρες που θα λάβουν δανειοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Με άλλα λόγια, να προβλεφθούν για τις εν λόγω χώρες μνημονιακοί όροι, με τακτικούς ελέγχους, «μεταρρυθμίσεις» και γενικά ένα καθεστώς «εξυγίανσης» με πολιτική λιτότητας, όπως έγινε με την Ελλάδα. Τελικά, η Γερμανία, ενώ κινούσε τα νήματα πίσω από την Ολλανδία, έβαλε νερό στο κρασί της υποστηριζόμενη από τη Γαλλία. Η αλλαγή τακτικής του Βερολίνου άφησε μόνη τη Χάγη, η οποία αποφάσισε να ακολουθήσει το «αφεντικό» της. Με τη στροφή της Γερμανίας επανήλθε η αισιοδοξία ότι ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε.
Ο εκπρόσωπος του Μ. Σεντένο, Λουίς Ρέγκο, δήλωσε ότι η κατάσταση ξεμπλόκαρε. Οπως και έγινε. Με καθυστέρηση 5 ωρών άρχισε στις 22.30 ώρα Αθηνών η τηλεδιάσκεψη και, σύμφωνα με ιταλικές διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρό της τέθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα», έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter. «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.
Η φόρμουλα συμβιβασμού που επιτεύχθηκε προβλέπει εμπλοκή του ESM στη χρηματοδότηση των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία με το ποσό των 240 δισ. ευρώ, αλλά με τη διαφοροποίηση στους όρους δανεισμού ως προς το είδος των χρηματοδοτούμενων δράσεων.
Ετσι, οι δράσεις στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας θα μπορούν να δανειοδοτηθούν χωρίς μνημονιακούς όρους, ενώ η δημοσιονομική στήριξη των χωρών θα συνοδεύεται από τους όρους της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, όπως προβλέπει ο κανονισμός του.
Το θέμα του κορονο-ομολόγου φαίνεται ότι μπήκε στο ράφι. Ωστόσο, φαίνεται πως τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η έκτακτη σύνοδος κορυφής με τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα λοιπά στοιχεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν το πρόγραμμα «SURE» της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της βραχυχρόνιας απασχόλησης με 100 δισ. ευρώ και τις χρηματοδοτήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους μέχρι 200 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup προσπάθησε με ενέσεις αισιοδοξίας να εξασφαλίσει κλίμα συνεργασίας και σύγκλισης. Σε βιντεομήνυμά του πριν από τη συνεδρίαση ανέφερε: «...Πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή.
»Ενα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη, για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεών μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ενα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση.
Σε αυτό είμαστε μαζί όλοι, με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μάς υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης.
»Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω -εξακολουθώ να πιστεύω- ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ενωσής μας».
Κριστίν Λαγκάρντ: «Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρεών»
«Επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει γενική διαγραφή των χρεών. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί ένα τέτοιο θέμα. Τώρα πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομία σε λειτουργία. Αργότερα θα εξετάσουμε πώς θα εξοφληθούν τα χρέη και πώς θα διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά πιο αποτελεσματικά». Τάδε έφη Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας χθες σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό (France Inter).
Αυτή είναι η απάντηση της Λαγκάρντ στην πρόταση που έχει διατυπώσει δημόσια ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι, με άρθρο του προ δύο εβδομάδων, για το αναπόφευκτο της αύξησης του δημόσιου χρέους και την ανάγκη να διαγραφεί μέρος των ιδιωτικών χρεών που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας και του «λοκ ντάουν». Η κρίσιμη φράση είναι το «επί του παρόντος», που σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι εκτός ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ωστόσο, στο άλλο ζήτημα που απασχολεί την ηγεσία της Ε.Ε. -και αποτέλεσε αντικείμενο των δύο διαδοχικών μαραθώνιων συνεδριάσεων του Eurogroup- η Λαγκάρντ επιλέγει να ρίξει το βάρος της υπέρ της γερμανο-ολλανδικής στάσης. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα κορονο-ομόλογα.
Στην Ευρώπη τα πράγματα πάντοτε χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο απ' ό,τι θα θέλαμε, αλλά βρίσκουμε πάντα μια λύση», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε άλλη συνέντευξή της χθες, στη γαλλική Le Parisien, αντιπαραθέτοντας μια εναλλακτική που είναι κοντά στον συμβιβασμό που επιδιώχθηκε χθες με τη μεσολάβηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, στον οποίο προφανώς κάποια συμβολή είχε και η ίδια. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτές περιλαμβάνονται δαπάνες από τον κοινό προϋπολογισμό ή ένα ταμείο ανασυγκρότησης», είπε η Λαγκάρντ.