Ένας ακήρυχτος εμφύλιος

2019-08-06 21:11

Θυμάμαι, πρέπει να ήταν πριν από 15 με 16 χρόνια, που είχα δει το ντοκυμαντέρ του άγνωστου τότε σ' εμένα ντοκιμαντερίστα-σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ, με τίτλο Ακήρυχτος πόλεμος. Με αφορμή μια πολύνεκρη επίθεση δύο μαθητών στο γυμνάσιο Κολουμπάιν, στο Κολοράντο, το 1999, οι οποίοι αφού πρώτα εκτέλεσαν 13 συμμαθητές τους μετά αυτοκτόνησαν, ο Μουρ είχε με θάρρος ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στην οπλοκατοχή, που ως γνωστόν θεωρείται κάτι σχεδόν φυσιολογικό και αποτελεί μάλλον μια αμερικανική αξία. Καθώς το έβλεπα, μου φαίνονταν αδιανόητα τα τεκταινόμενα. Μου φαινόταν αδιανόητο που δεν απαγορεύτηκε η οπλοκατοχή μετά το συμβάν αυτό. Ακόμη πιο αδιανόητο -μετά από τόσα χρόνια και τόσα φονικά- εξακολουθεί να φαντάζει στα μάτια μου η θηριώδης αδιαφορία της αμερικανικής κυβέρνησης στο σύνολό της, για την ασφάλεια των πολιτών της.

Και φτάνουμε στο παρόν, την περασμένη εβδομάδα, όπου από τα πυρά δύο ενόπλων στις πολιτείες του Τέξας και του Οχάιο σκοτώθηκαν 29 άτομα και τραυματίστηκαν 42. Επίσης, όπως διαβάζω στην ΕφΣυν, από την αρχή του 2019 έχουν μετρηθεί 8.600 θάνατοι και περίπου 17.000 τραυματισμοί από πυροβόλα όπλα. Είναι πράγματι ένας ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος, που υπόσχεται ένα ακόμη εφιαλτικότερο μέλλον, λόγω της καθολικής δυνατότητας πρόσβασης σε πυροβόλα όπλα. 

Η αλήθεια είναι ότι η βία, η οποία ασκήθηκε για να ιδρυθεί αυτό το νέο σχετικά έθνος, κατά πρώτον στους γηγενείς πληθυσμούς που σφαγιάσθηκαν ανηλεώς, κατά δεύτερον στο εξ Αφρικής εργατικό δυναμικό και αργότερα στα φτωχά μεταναστευτικά ρεύματα, αποτελεί ίσως μια πειστική αιτιολογία για τα τόσο ισχυρά ερείσματα που έχει η κουλτούρα της οπλοκατοχής στην κοινωνία και για τους λόγους που θεωρείται δικαιολογημένη και νομιμοποιημένη. Φυσικά υπάρχουν κραυγές αγανάκτησης και προσπάθειες που τείνουν στη νομοθέτηση ενός αυστηρού πλαισίου σχετικά με την οπλοκατοχή, αλλά δυστυχώς ατονούν με την πάροδο του χρόνου, μέχρι το επόμενο αιματηρό και πολύνεκρο συμβάν.

Την παρακάτω θλιβερή λίστα πολύνεκρων επιθέσεων στις διάφορες πολιτείες της Αμερικής τη βρήκα στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ένας κατάλογος με τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων ετών στην Αμερική

Λας Βέγκας: 58 νεκροί

Την 1η Οκτωβρίου 2017, ο Στίβεν Πάντοκ, 64 ετών, ευκατάστατος λογιστής, ανοίγει πυρ από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι εναντίον του τεράστιου πλήθους απέναντί του —του κοινού σε συναυλία μουσικής κάντρι στο Λας Βέγκας (Νεβάδα, δυτικά)— σκοτώνει 58 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους σχεδόν 500.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σπεύδει να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, τη φονικότερη του είδους στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά η αμερικανική αστυνομία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει οποιαδήποτε σχέση του Πάντοκ, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά το μακελειό, με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Γκέι κλαμπ στο Ορλάντο: 49 νεκροί

Τη 12η Ιουνίου 2016, ο Αμερικανός αφγανικής καταγωγής Όμαρ Ματίν σκοτώνει 49 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους πενήντα μέσα σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο (Φλόριντα, νοτιοανατολικά) διαπράττοντας τη μέχρι τότε χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ έπειτα από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Έπειτα από τρεις ώρες διαπραγματεύσεων, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας παίρνουν το πράσινο φως να εξαπολύσουν έφοδο και σκοτώνουν τον δράστη. Το ΙΚ, στο οποίο ο Ματίν είχε ορκιστεί πίστη, αναλαμβάνει την ευθύνη.

Virginia Tech: 32 νεκροί

Τη 16η Απριλίου 2007, 23χρονος φοιτητής κορεατικής καταγωγής δολοφονεί 32 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Βιρτζίνια Τεκ στο Μπλάκσμπεργκ (Βιρτζίνια, ανατολικά).

Πρωτοβάθμιο σχολείο στη Σάντι Χουκ: 26 νεκροί

Τη 14η Δεκεμβρίου 2012, ο νεαρός Άνταμ Λάνζα δολοφονεί 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 20 παιδιά του πρωτοβάθμιου σχολείου Σάντι Χουκ, στο Νιούταουν (Κονέτικατ, βορειοανατολικά), πριν αυτοκτονήσει.

Εκκλησία στη Σάδερλαντ: 26 νεκροί

Την Κυριακή 5η Νοεμβρίου 2017, ένοπλος δολοφονεί 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους μια έγκυο και πολλά μικρά παιδιά, μέσα σε εκκλησία στην μικρή πόλη Σάδερλαντ του Τέξας εν μέσω λειτουργίας, και τραυματίζει άλλους 20. Η αστυνομία βρίσκει λίγο αργότερα το πτώμα του μέσα στο αυτοκίνητό του.

Εστιατόριο στην Κιλίν: 22 νεκροί

Τη 16η Οκτωβρίου 1991, ένοπλος δολοφονεί 22 ανθρώπους μέσα σε εστιατόριο στην πόλη Κιλίν (Τέξας) και τραυματίζει άλλους περίπου είκοσι, πριν αυτοκτονήσει.

Γυμνάσιο στην Πάρκλαντ: 17 νεκροί

Τη 14η Φεβρουαρίου 2018, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ ανοίγει πυρ σε λύκειο στην Πάρκλαντ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Φλόριντας, και σκοτώνει 17 ανθρώπους πριν παραδοθεί σε αστυνομικούς.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Σαν Μπερναρντίνο: 14 νεκροί

Τη 2α Δεκεμβρίου 2015, ένα ζευγάρι ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών πακιστανικής καταγωγής ανοίγει πυρ κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικης γιορτής στο Σαν Μπερναρντίνο (Καλιφόρνια, δυτικά), σκοτώνει 12 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 22.

Φορτ Χουντ: 13 νεκροί

Την 5η Νοεμβρίου 2009, στρατιωτικός ψυχίατρος παλαιστινιακής καταγωγής διαπράττει την πιο πολύνεκρη επίθεση μέσα σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 32 στο Φορτ Χουντ (Τέξας), πριν οι αρχές τον τραυματίσουν και τον συλλάβουν.

Κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπίνγκχαμτον: 13 νεκροί

Την 3η Απριλίου 2009, ένοπλος με καταγωγή από το Βιετνάμ σκοτώνει 13 ανθρώπους σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπίνγκχαμτον (Πολιτεία της Νέας Υόρκης, βορειοανατολικά).

Κολουμπάιν: 13 νεκροί

Την 20ή Απριλίου 1999 στο Λίτλτον (Κολοράντο, δυτικά) δυο μαθητές λυκείου ανοίγουν πυρ μέσα στο λύκειο Κολουμπάιν, σκοτώνοντας 12 συμμαθητές τους και τραυματίζοντας άλλους 24 ανθρώπους. Οι δυο δράστες αυτοκτονούν στον τόπο του μακελειού.

Ορόρα, Θάουζαντ Όουκς, Βιρτζίνια Μπιτς, Ουάσινγκτον: 12 νεκροί

Την 20ή Ιουλίου 2012, βαριά οπλισμένος νεαρός διακόπτει τη μεταμεσονύχτια πρεμιέρα ταινίας της σειράς Batman σε κινηματογραφική αίθουσα στην Ορόρα (Κολοράντο, δυτικά) κι ανοίγει πυρ εναντίον των θεατών· σκοτώνει 12 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 70. Ο δράστης, ο Τζέιμς Χολμς, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2015 να εκτίσει ισόβια κάθειρξη.

Την 7η Νοεμβρίου 2018, ο Ίαν Λονγκ, πρώην στρατιωτικός, γνωστός στην αστυνομία διότι έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, ανοίγει πυρ μέσα σε μπαρ γεμάτο κόσμο στο Θάουζαντ Όουκς, κοντά στο Λος Άντζελες, σκοτώνει 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν αστυνομικό που προσπάθησε να επέμβει και να σταματήσει, και αυτοκτονεί.

Την 31η Μαΐου 2019, δημοτικός υπάλληλος στη Βιρτζίνια Μπιτς (Βιρτζίνια), βαριά οπλισμένος, ανοίγει πυρ εναντίον συναδέλφων του και σκοτώνει 12 ανθρώπους. Πέφτει και ο ίδιος νεκρός έπειτα από «μακρά και σφοδρή» ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Την 16η Σεπτεμβρίου 2013, εργαζόμενος σε εταιρεία που είχε σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας ανοίγει πυρ μέσα σε γραφεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον και σκοτώνει 12 ανθρώπους, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Συναγωγή στο Πίτσμπεργκ: 11 νεκροί

Την 27η Οκτωβρίου 2019, ένδεκα άνθρωποι πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες 46χρονου αντισημίτη που σπέρνει τον τρόμο μέσα στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» στο Πίτσμπεργκ.

Σε βάρος του δράστη, του Ρόμπερτ Μπάουερς, ασκείται δίωξη με 29 κατηγορίες, ορισμένες από τις οποίες επισύρουν την εσχάτη των ποινών.

Λύκειο στη Σάντα Φε: 10 νεκροί

Τη 18η Μαΐου 2018, ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής σκοτώνει δύο ενήλικους και οκτώ συμμαθητές του ανοίγοντας πυρ μέσα στο λύκειο όπου φοιτά στη Σάντα Φε, στο Τέξας, με ένα τουφέκι κι ένα πιστόλι, όπλα που κατείχε νόμιμα ο πατέρας του. Του ασκείται δίωξη για φόνους κατά συρροή και από πρόθεση.

 

Ακολουθεί ένα βιντεάκι από τους δημιουργούς της πετυχημένης σειράς κινουμένων σχεδίων, με τίτλο South Park, στην οποία μια... σφαίρα παρουσιάζει μια σύνοψη της αμερικανικής ιστορίας, για να κατανοήσουμε πώς αποκτήθηκε "η γη των ελευθέρων" και πώς οικοδομήθηκε "το σπίτι των γενναίων" *. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Οι φράσεις εντός εισαγωγικών είναι οι ακροτελεύτιοι στίχοι του ύμνου των ΗΠΑ.