Αυταπατών συνέχεια
2016-07-02 10:41Θυμάστε τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού μας στη Βουλή; Είχε πει: "Κατηγορήστε μας για αυταπάτες, όχι για ψέματα". Φαίνεται ότι οι αυταπάτες συνεχίζονται, αυτή τη φορά με αφορμή το Brexit περί της παραβίασης... των αρχών (ευρωπαϊκών πάντα) περί ισότητας, αλληλεγγύης και άλλων τινών που οι ισχυροί της Ευρώπης, το οικονομικοτραπεζικό σύμπλεγμα, κυριολεκτικά τις φτύνει στα μούτρα των ευρωπαϊκών λαών μαζί με γενναίες δόσεις αυταρχικής δημοκρατίας. Φαντάζομαι ότι πρέπει επιτέλους ο πρωθυπουργός μας να απαλλαγεί από τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις και να σταματήσει εκτός από τον εαυτό του και τους συνεργάτες του να τις καλλιεργεί και στους συμπολίτες του. Οι καλές προθέσεις, οι σκληροί αγώνες δεν επαρκούν. Χρειάζεται ειλικρίνεια και ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης. Λιγότερη επικοινωνιακή πολιτική. Οι ακυρωμένες υποσχέσεις, οι αντικρουόμενες απόψεις των κυβερνητικών στελεχών, οι αναφορές στους προηγούμενους που είχαν διορίσει περισσότερους, που είχαν εκδώσει περισσότερες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ελέγξιμο αυτό), που είχαν περάσει με κατεπείγουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες σημαντικότατα νομοσχέδια κλπ. δεν περιποιεί τιμή σε αυτή την Αριστερά. Έχουμε πικράνει, απογοητεύσει και θυμώσει πολλούς συμπολίτες μας και η κατάσταση, από όποια πλευρά κι αν την εξετάσεις, είναι επιεικώς απελπιστική. Αν δεν "αποδράσουμε" από τον επανατροφοδοτούμενο μνημονιακό κύκλο της λιτότητας-ύφεσης-ανεργίας-αποσάθρωσης της παραγωγικής βάσης, το μέλλον αυτής της χώρας είναι προδιαγεγραμμένο.
Διαβάστε το παρακάτω άρθρο του δημοσιογράφου Τ. Παππά από την Εφημερίδα των Συντακτών. Περιγράφει με πραγματισμό τα ισχύοντα στην Ε.Ε. Κρατώ μια επιφύλαξη για τη θρυλούμενη ισχύ πολλών "Δαυίδ". Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να ανιχνευτεί και να επιδιωχθεί μια τέτοια δυνατότητα, αλλά ας ετοιμάζουμε και άλλο σχέδιο. Δυστυχώς οι Podemos δεν πήγαν τόσο καλά όσο θα επιθυμούσαμε. Οπότε συμμαχία του Νότου με τον Ραχόι; Ας περιοριστώ όμως εδώ. Περισσότερα σε άλλο σημείωμα ή στην στήλη του μπλογκ.
Η δύναμη των αδυνάτων
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη σύνοδο των 28 στις Βρυξέλλες εξέφρασε το παράπονό του γιατί η στάση των εταίρων απέναντι στη Βρετανία είναι πολύ διαφορετική από τη στάση που είχαν στο ελληνικό πρόβλημα το περσινό καλοκαίρι:
«Οταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία και έντιμη συμφωνία, η απάντηση ήταν “εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή”, ενώ στην περίπτωση της Βρετανίας δόθηκε εξαίρεση από το κοινοτικό κεκτημένο».
Εχει δίκιο. Πράγματι, η χώρα πιέστηκε, απειλήθηκε, εκβιάστηκε, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να πάει σε capital controls, δεν της δόθηκε περιθώριο ούτε μιας εβδομάδας προκειμένου να οργανώσει το δημοψήφισμα και στο τέλος αναγκάστηκε να υποκύψει στο πραξικόπημα.
Ηταν μια χυδαία και αποικιοκρατικής λογικής στρατηγική από την πλευρά των δανειστών που έφερε αποτέλεσμα: ένα σκληρό πρόγραμμα-μνημόνιο.
Τέτοια πράγματα δεν έχουμε με τη Βρετανία· όλα εδώ γίνονται με «το σεις και το σας», υπάρχει κατανόηση και θα έχει τον χρόνο η νέα κυβέρνηση να χειριστεί, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις και βιασύνες, το ζήτημα.
Απορώ, όμως, γιατί εκπλήσσεται ο κ. Τσίπρας. Εχουν το ίδιο μέγεθος (πληθυσμιακά) και το ίδιο εκτόπισμα (οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό, διπλωματικό, γεωπολιτικό) η Ελλάδα με τη Βρετανία;
Νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι συμμετέχουμε σε μια συλλογικότητα όπου κυριαρχούν η ισότητα, η αδελφοσύνη και η άνευ ανταλλαγμάτων αλληλεγγύη;
Πιστεύει ότι αν έχεις δίκιο οι συνομιλητές σου θα το αναγνωρίσουν και θα βάλουν στην άκρη τα στενά συμφέροντα τους;
Τέτοιες αυταπάτες μετά την οδυνηρή συνθηκολόγηση του Ιουλίου του 2015 δεν δικαιολογούνται.
Επαθε και οφείλει να έχει μάθει. Αλλωστε, πριν από ένα μήνα ο επικεφαλής της Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη είναι (ήδη) μια ένωση με μπόλικες ταχύτητες.
Ρωτήθηκε γιατί οι θεσμοί δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Γαλλία, αφού έχει παραβιάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας στο θέμα του ελλείμματος.
Η απάντηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν αποστομωτική: «Μα, επειδή είναι η Γαλλία».
Το ίδιο επιεικείς είναι οι θεσμοί και με την Ιταλία στο θέμα του ελλείμματος και του χρέους.
«Μα, είναι η Ιταλία», θα απαντούσε ο Λουξεμβούργιος πολιτικός σε ανάλογο ερώτημα. Από αρχαιοτάτων χρόνων έτσι συμβαίνει.
Το έχει περιγράψει ο μέγας Θουκυδίδης: «Οι ισχυροί πράττουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται» (Θουκυδίδη Ιστορία σελ. 779, εκδόσεις Πόλις).
Αυτή η κατάσταση μπορεί να σπάσει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Για να έχουμε μια θετική εξέλιξη καταπώς την περιγράφει το επαναστατικό σύνθημα «η δύναμη των αδυνάτων είναι ότι μπορούν να πείσουν για την αδυναμία των δυνατών», απαιτούνται υπομονή, επιμονή, εναλλακτικό σχέδιο και κυρίως συμμαχίες.
Το τι γίνεται όταν ένας Δαβίδ τα βάζει με 27 Γολιάθ το ξέρουμε. Το ξέρει και ο Αλ. Τσίπρας.
Πολλοί Δαβίδ όμως μαζί απέναντι σε Γολιάθ που δεν είναι ενωμένοι μπορεί να πετύχουν αυτό που φαντάζει αδύνατο.