Ασκήσεις λογικής
2020-06-19 11:04Καθώς διάβαζα το παρακάτω ενημερωτικό ρεπορτάζ, από τον γνωστό ιστότοπο TVXS, μου γεννιόνταν τα παρακάτω ερωτήματα, τα συναφή με την έρμη λογική που κατοικοεδρεύει στο μυαλό της υπουργού Παιδείας. Αν όλα κρίνονται από το μοναδικό κριτήριο της αναγνωρισιμότητας, της δημοφιλίας, της συχνότητας επίσκεψης, τότε πολλά πράγματα θα έπρεπε να εξοβελιστούν από τη ζωή μας και να περιπέσουν στα άχρηστα και στα αζήτητα. Μάλιστα θα έπρεπε να σταματήσουν να απασχολούν οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.
Σύμφωνα με τη λογική της υπουργού, θα έπρεπε να έχει κλείσει το 3ο Πρόγραμμα προ πολλού, γιατί έχει ελάχιστη ακροαματικότητα. Ή να μην επιδοτούνται θεατρικά έργα ποιότητας, αλλά αντίθετα όλη η χαρτούρα να κατευθύνεται στον Σεφερλή και στη πολιτιστική παραγωγή του, με μόνη πειστική αιτιολογία ότι αυτόν προτιμά ο κόσμος. Επίσης με την ίδια διαδικασία σκέψης, γιατί να έχουμε τόσο πολλά μουσεία και να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι τσέπες μας, με τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης, όταν τα περισσότερα δέχονται στη χάση και στη φέξη κάποιους επισκέπτες;
Αν η κ. Κεραμέως ήταν -να το πω κομψά- λιγότερο επιρρεπής στα θρησκευτικά δόγματα και είχε ευρύτερους κοσμικούς ορίζοντες, ίσως αντιλαμβανόταν την ευαγγελική ρήση "Ουκ επ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος" σαν μια παραβολή για την ουσιαστική συμβολή της τέχνης και του πολιτισμού στη διαμόρφωση και στην καλλιέργεια των ανθρώπων και κατ' επέκταση των κοινωνιών τους. Και θα προσπαθούσε να φτιάξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα περιείχε γενναιόδωρες δόσεις πολιτισμού. Γιατί απαραίτητες και καλές οι γνώσεις, καθώς και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων, στα παιδιά όλων των επιπέδων του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά δίχως τον πολιτισμό και την τέχνη καταλήγουν κούτσουρα απελέκητα. Βεβαίως, υπάρχει το ενδεχόμενο, ως βαθύτατα θρησκευόμενη που είναι, να πιστεύει ότι διά της επιφοιτήσεως θα λυθεί.
Υπουργείο Παιδείας: «Καταργήσαμε τα καλλιτεχνικά γιατί τα παρακολουθούσαν λίγοι»
Μετά τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και πολιτών για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο λύκειο, το υπουργείο παιδείας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «fake news τον εξοβελισμό της τέχνης από τα σχολεία», αλλά επιβεβαιώνει, βάσει του ωρολόγιου προγράμματος, και την υποβάθμιση αλλά και την κατάργηση των καλλιτεχνικών στο Λύκειο. Μάλιστα η υπουργος Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θέλοντας να υπερασπιστεί την απόφασή της, αναφέρει πως τα καλλιτεχνικά καταργούνται γιατί δεν τα παρακολουθούσαν πολλοί μαθητές.
Στην ανακοίνωσή της, παρότι χαρακτηρίζεται ψευδής η είδηση και άρα κατά τους ισχυρισμούς της εσφαλμένα δέχτηκε σκληρή αποδοκιμασία, παραθέτει στοιχεία που φανερώνουν την έτσι κι αλλιώς υποβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σύνολο της εκπαίδευσης και επιπλέον επιβεβαιώνουν ότι καταργούνται τα καλλιτεχνικά μαθήματα στα λύκεια. Σχετικά με την κατάργηση το υπουργείο δίνει και «εξήγηση» τη «χαμηλή συμμετοχή» και «σποραδικότητα στη διδασκαλία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικά, για τα εικαστικά και τη μουσική στην Α' Λυκείου, το υπουργείο αναφέρει πως «είχε παρατηρηθεί χαμηλή συμμετοχή σε αυτό (στα εικαστικά και τη μουσική αθροιστικά, το έτος 2018-2019, συμμετείχε το 7,9% των μαθητών της Α’ Λυκείου, 9% το έτος 2019-2020), και σποραδικότητα στη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών, τα οποία δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν το σκοπό τους».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας:
«Σε απάντηση των ψευδών ειδήσεων που θέλουν την «κατάργηση» των μαθημάτων καλλιτεχνικών και μουσικής από τα σχολεία, το γραφείο τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνει τα εξής:
Α. Δημοτικό
Στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Δημοτικού δεν επήλθε καμία αλλαγή όσον αφορά στα μαθήματα της Μουσικής και των Καλλιτεχνικών. Σύμφωνα με τον Νόμο 4692, ΦΕΚ Α΄ 111/12.6.2020, τα Εικαστικά (Καλλιτεχνικά) διδάσκονται 2 ώρες εβδομαδιαίως στις Α΄ & Β΄ τάξεις Δημοτικού Σχολείου και 1 ώρα εβδομαδιαίως στις υπόλοιπες τάξεις, ενώ η Μουσική διδάσκεται 1 ώρα εβδομαδιαίως σε κάθε τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Αυτά ακριβώς ίσχυαν και μέχρι τώρα με το ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ Α΄ 109/1.8.2017. Επιπλέον, διδάσκεται 1 ώρα εβδομαδιαίως η Θεατρική Αγωγή, στις Α’, Β’ Γ’ και Δ’ τάξεις του Δημοτικού.
Β. Γυμνάσιο
Στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου δεν επήλθε καμία αλλαγή όσον αφορά στα μαθήματα της Μουσικής και των Καλλιτεχνικών. Στην ΥΑ 72323/Δ2, ΦΕΚ Β΄ 2265/12.6.2020, ορίζεται ότι και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου οι μαθητές διδάσκονται 1 ώρα εβδομαδιαίως το μάθημα της Μουσικής και 1 ώρα εβδομαδιαίως το μάθημα των Καλλιτεχνικών, όπως ίσχυε και μέχρι τώρα με την ΥΑ 93381/Δ2, ΦΕΚ Β΄ 1640/09.06.2016.
Γ. Λύκειο
Στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Λυκείου, η Μουσική και τα Καλλιτεχνικά υπήρχαν ως μάθημα επιλογής στην Α΄ Λυκείου, όπου, σύμφωνα με την ΥΑ 139454/Δ2, ΦΕΚ Β΄ 3807/04.09.2018, οι μαθητές μπορούσαν να παρακολουθήσουν ένα μάθημα επιλογής, το οποίο διδασκόταν 2 ώρες εβδομαδιαίως. Είχε παρατηρηθεί όμως χαμηλή συμμετοχή σε αυτό (στα εικαστικά και τη μουσική αθροιστικά, το έτος 2018-2019, συμμετείχε το 7,9% των μαθητών της Α’ Λυκείου, 9% το έτος 2019-2020), και σποραδικότητα στη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών, τα οποία δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν το σκοπό τους. Προτάχθηκε η εισαγωγή στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των Αγγλικών, ενισχύθηκαν η πληροφορική και η φυσική αγωγή, δόθηκε η δυνατότητα δεύτερης ξένης γλώσσας. Εν ολίγοις, αντικαταστάθηκαν μαθήματα που δεν λάμβαναν χώρα παρά σε περιορισμένο βαθμό από μαθήματα ενταγμένα στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα τα οποία παρακολουθούνται από όλους τους μαθητές.
Αναφορικά με τη Γ’ Λυκείου, το θέμα της διδασκαλίας του σχεδίου θίγει ευρύτερα το ζήτημα της διδασκαλίας πανελλαδικώς εξεταζόμενων ειδικών μαθημάτων, και κυρίως ιταλικά, ισπανικά, αρμονία, έλεγχος μουσικών και ακουστικών ικανοτήτων, μουσική αντίληψη και γνώση, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, κανένα από τα οποία δε διδάσκεται στη Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου. Εν προκειμένω, υπήρχε πάλι πολύ χαμηλή συμμετοχή των μαθητών, παραδείγματος χάρη το Γραμμικό Σχέδιο το έτος 2019-2020 επέλεξαν και παρακολούθησαν μόλις 4 στους 100 μαθητές. Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να εξετάσει συνολικά το ζήτημα της διδασκαλίας των ειδικών πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων».