Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

2020-11-24 12:37

Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι στη διαπίστωση ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση επέδειξε τα σωστά αντανακλαστικά. Επέλεξε -και πολύ σωστά- μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η οποία βοήθησε ώστε η πανδημία να έχει σχετικά "ρηχό" αποτύπωμα στην κοινωνία και στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν είχε βέβαια το ίδιο αποτύπωμα στις τσέπες τόσο των πολιτών όσο και του κράτους. Τα δικά μας αεροδρόμια δεν έχουν την κινητικότητα -τουριστική και εμπορική- των αεροδρομίων του Μιλάνου, του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης, για παράδειγμα, αλλά  οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος θα πει ότι μέχρι εδώ πήγαμε πολύ καλά.

Πάμε όμως παρακάτω. Μεσολάβησαν τουλάχιστον τρεις μήνες πανδημικής ύφεσης - το περίφημο ελληνικό καλοκαιράκι. Δεν πειράζει, είπαμε, που δεν αισθανόμαστε ασφαλείς ούτε από την άποψη του κορονοϊού ούτε από την άποψη της αντοχής της τσέπης μας για να το απολαύσουμε. Δεν πειράζει, είπαμε, ας προετοιμαστούμε καλύτερα για το δεύτερο κύμα που όλοι, μα όλοι παραδέχονταν ότι είναι ante portas και ας ελπίζουμε για το καλύτερο, εμβολίου βοηθούντος. 

Και φτάνουμε στο σήμερα και διαβάζεις μια έκθεση του ΟΟΣΑ, που αφορά τις κατά κεφαλή επιπρόσθετες κρατικές δαπάνες, για την αντιμετώπιση της πανδημίας εντός του 2020. (Βλ. διάγραμμα παρακάτω.) Και όλα αυτά που μας έλεγε και λέει αυτή η νυφίτσα, ο υφυπουργός Υγείας, τα περί προσλήψεων στο ΕΣΥ, στησίματος ΜΕΘ, περί κατακλυσμού από τεστ -rapid και μοριακά-, με τι γίνονται; Με πορδές; Γιατί, σύμφωνα με το διάγραμμα, βρισκόμαστε στην ένδοξη προτελευταία θέση. 

Οπότε ξάφνου, από καλοπροαίρετος και ενωτικός, σε πιάνουν τα διαόλια σου, αναλογιζόμενος και τι έγινε και κυρίως δεν έγινε στην προηγούμενη πανδημική ύφεση. Δηλαδή, έχουμε τον ιό κατσικωμένο για τα καλά και για απροσδιόριστο ακόμα χρόνο στη ζωή μας και έχουμε και αυτούς τους "άριστους" και "επιτελείς", να μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Κατεβατά, επί κατεβατών για την ατομική ευθύνη -βέβαια υπαρκτή- και μούγκα κυριολεκτικά για τις δικές τους τις διαχειριστικές ευθύνες.

Παρακαλώ, διαβάστε παρακάτω ένα σχετικό κείμενο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από το φέισμπουκ που το ανακάλυψα στον καλό ιστότοπο zoornalistas - ευτυχώς δηλαδή, γιατί δεν έχω φέισμπουκ. Ο τίτλος του κειμένου συνθέτει ένα μαθηματικό παράδοξο, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, αυτά συμβαίνουν στη σφαίρα της πολιτικής, όπου οι νόμοι που διδαχτήκαμε στο σχολείο παύουν να ισχύουν στο σύνολό τους. Ιδιαίτερα δε -θα μου επιτρέψετε-, όταν στα πράγματα βρίσκονται καποιοι σαν τους σημερινούς. Και μη μου πει κάποιος το πολυχρησιμοποιημένο και παραπλανητικό τροπάρι: "Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, φαντάσου τι θα παθαίναμε..." Λοιπόν, ποτέ δεν θα μάθουμε, όπως ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα συνέβαινε, αν εκείνο το μοιραίο και καταστροφικό βράδυ στο Μάτι κυβερνούσαν οι "επιτελικοί" της ΝΔ και όχι οι "ανίκανοι" του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η κυβέρνηση είναι αυτή και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκεί που τον έστειλε η ψήφος των πολιτών. Αυτά για να καταλαβαινόμστε.

 

 

OOΣΑ: Προτελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα στις δαπάνες για το σύστημα υγείας κατά  την περίοδο της πανδημίας | The Socialist

Το σύνολο της επιτελικής ανικανότητας της ΝΔ είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της

Η άρνηση της ΝΔ να απαντήσει στο γιατί η χώρα μας υπολείπεται σε δαπάνες Υγείας εν μέσω πανδημίας είναι αδιανόητη.
Την Παρασκευή το πρωί απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση ρωτώντας την για ποιον λόγο η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση δαπανών για την Υγεία όπως αποτυπώνεται στην έρευνα.. του ΟΟΣΑ και αν θεωρούν ότι αυτό είναι πρόβλημα.
Το βράδυ της ίδιας μέρας απάντησε ο κ. Στ. Πέτσας, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, ισχυριζόμενος ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι παλαιότερα των άλλων χωρών και ότι από τότε έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι δαπάνες.
Το πρωί του Σαββάτου του απάντησα ότι :
1) Για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία είχαν ληφθεί την ίδια περίοδο (Απρίλιος -Ιούνιος).
Για αρκετές μάλιστα τα στοιχεία έχουν ληφθεί πριν από τα δικά μας
2) Ακόμα και αν δεχθούμε το σύνολο των δαπανών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει για την Υγεία, η χώρα μας θα ανέβαινε ελάχιστες θέσεις. Και θα ανέβαινε μόνο υπό την ακραία και μη ρεαλιστική υπόθεση ότι όλες αυτές χώρες που "προσπερνάμε" δεν έκαναν απολύτως τίποτα την αντίστοιχη περίοδο, δεν ξόδεψαν ούτε μισό ευρώ από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα.
3) Η απάντησή του συνιστά παραδοχή ότι έχουμε ξοδέψει σήμερα για την υγεία (κατά κεφαλήν) λιγότερα από όσα οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είχαν ξοδέψει μέχρι το καλοκαίρι
4) Ένα πλήρως επικαιροποιημένο διάγραμμα θα είχε δυστυχώς την χώρα μας πάλι στον πάτο.
Σήμερα απάντησε για το ίδιο θέμα το Υπουργείο Οικονομικών με Δελτίο Τύπου. Περίμενα να διαβάσω μια απάντηση σε αυτά τα επιχειρήματα. Αντί αυτού είδα μια επανάληψη των επιχειρημάτων του κ. Πέτσα, σε ακόμα πιο αδύναμη μάλιστα μορφή, σαν να μην είχε μεσολαβήσει η απάντησή μας.
Πραγματικά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Η επαναλαμβανόμενη άρνηση της ΝΔ να εμπλακεί σε διάλογο; Το γεγονός ότι δηλώνει με έπαρση περήφανη για τα κατορθώματά της ακόμα και σήμερα; Η απόλυτη απροθυμία της να στηρίξει την δημόσια υγεία;
Προφανώς το σύνολο της επιτελικής ανικανότητας είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της.

Eυκλείδης Τσακαλώτος (fb)

ΥΓ. 1) Επειδή η κυβερνησάρα μας σε κάθε αιτίαση της αντιπολίτευσης μιλάει για παραποιήσεις της αλήθειας και για ευθύνες του παρελθόντος, νομίζοντας έτσι ότι θα συνεχίζει να κρύβεται πίσω από ξένες πλάτες, παραθέτω εδώ τον παρακάτω σύνδεσμο για το συγκεκριμένο θέμα. Προσέξτε τις ημερομηνίες στα σχεδιαγράμματα!

ΥΓ. 2) Θα θυμάστε ότι στην αρχή του πρώτου λοκντάουν, το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου είχε κάνει μια μεγάλη δωρεά που αφορούσε την κατασκευή ή ανακαίνιση ΜΕΘ σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Αν επιθυμείτε να μάθετε για την πρόοδο των εργασιών, δηλαδή την αξιοποίηση της δωρεάς, μπορείτε να διαβάσετε εδώΜετά από όλα αυτά θα μπορούσα να πω, ό.έ.δ. (όπερ έδει δείξαι) - όπως έλεγε μετά τη λύση κάθε εξίσωσης, ο αγαπημένος μου φροντιστής στα γυμνασιακά χρόνια.

ΥΓ. 3) Όταν ο αντιπαθής Πολάκης έβγαλε στο πανελλήνιο το τσιμπούσι με τους φίλους του, εν μέσω λοκντάουν, έπεσαν να τον σκίσουν σαν χασέ σχεδόν άπαντες. Όταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών "τράταρε" τους φίλους και συνεργάτες του επ' ευκαιρία της ονομαστικής του γιορτής, οι αντιδράσεις ήταν σαφώς μικρότερες. Όταν δε κόντεψε να αρρωστήσει από τον κορονοϊό η μισή Ιερά Σύνοδος, εξαιτίας ενός τραπεζώματος κάποιου μητροπολίτη, ε εκεί, εκτός της είδησης άλαλα τα χείλη της κριτικής. Τι λέτε, μυθριδατισμός των Μ.Μ.Ε.;