Αλήθειες και προβληματισμοί

2020-02-02 19:29

Ως γνωστόν η λέξη δημοκρατία αποτελείται από δύο συνθετικά. Το πρώτο, ο "δήμος", σημαίνει μια συνέλευση ανθρώπων με ίσα πολιτικά δικαιώματα, ενώ το δεύτερο συνθετικό, το "κράτος" αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την εξουσία. Αυτά στη θεωρία, γιατί συνήθως στην πράξη η δημοκρατία -όχι η λέξη- έχει κακοποιηθεί σε βαθμό ευθέως ανάλογο της επίκλησής της. Δηλαδή υπάρχει πολύ Κράτος και δυσανάλογα λίγος Δήμος. Τον τελευταίο καιρό, με αφορμή το ανοιξιάτικο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πληθαίνουν οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών - ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Πολύ φοβάμαι ότι τα πραγματικά επίδικα δεν τίθενται -όπως αρμόζει σε ένα αριστερό κόμμα- στη δοκιμασία του διαλόγου, ώστε να βγουν στην επιφάνεια τα σημεία συναντίληψης και τα σημεία τριβής. Μόνο έτσι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί χρήσιμος στη χώρα και να αποκαταστήσει τη φερεγγυότητα και το ήθος της Αριστεράς που -ας μην κρυβόμαστε- τα στραπατσάρισε αρκούντως με τα ίδια του τα χεράκια.

Πριν από λίγες μέρες έφτασε στο μέιλ μου ένα κείμενο 50+ μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη, που θέτει έγκαιρα κρίσιμα ερωτήματα για όλα όσα έγιναν και γίνονται στο όνομα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία προς το συνέδριο. Το διατρέχει ένας ειλικρινής προβληματισμός και μια αγωνία για το μέλλον. Ελπίζω να εισακουστεί. Εύχομαι κείμενα σαν αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω να "κατεβαίνουν" στις οργανώσεις στο πλαίσιο της ενημέρωσης. Άλλωστε αυτό προβλέπεται καταστατικά. Έχω βέβαια τις αμφιβολίες μου. Να, για παράδειγμα, έμαθα ότι θα διοργανωθεί δημοψήφισμα (συμβουλευτικό) -με κάλπες- στις Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά προς το παρόν με άγνωστο(!!!) περιεχόμενο. Ποια ανάγκη οδηγεί στην αναζήτηση -επιτέλους- της γνώμης των μελών; Δεν έχει όνομα; Παράξενο... Ακολουθεί το κείμενο από τη Θεσσαλονίκη.

 

Στον δρόμο της Αριστεράς, στον δρόμο που βαδίσαμε,

στον δρόμο που νικήσαμε...

Ολοκληρώθηκαν τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση ενός «σύγχρονου, ανοιχτού και δημοκρατικού κόμματος της κυβερνώσας αριστεράς» που ήταν : η Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου της.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που αντιτίθενται «στο δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς», καθώς η ΚΕΑ και το Πολιτικό της Συμβούλιο δημιουργήθηκαν με αδιαφανή τρόπο, χωρίς διαδικασίες, χωρίς καμία συμμετοχή και ενημέρωση των Ν.Ε. και κατά συνέπεια των χιλιάδων νέων και παλιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα μη εκλεγμένο όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 3ο Συνέδριό του, ενάντια στις καταστατικές του αρχές, δηλαδή με πραξικοπηματικό τρόπο.

Η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι "πολυτελής αρχή'' της αριστεράς αλλά συνεκτικός ιστός των χιλιάδων μελών της που δεν είναι απλά ψηφοφόροι και οπαδοί των οργάνων του στα συνέδρια και στις εκλογές.

Ωστόσο, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης, λόγω των ασφυκτικών συνθηκών έκτακτης ανάγκης, απειλής χρεωκοπίας της χώρας με άμεση φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, καλλιεργήθηκε εντέχνως το σόφισμα «άλλο η κυβέρνηση και άλλο το κόμμα», με το οποίο αδρανοποιήθηκαν οι δημοκρατικές λειτουργίες του κόμματος, έπαψε να παράγει πολιτική και να τροφοδοτείται η κυβέρνηση με νέα στελέχη που θα εκπαιδεύονταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων,με αποτέλεσμα να απαξιωθεί ο ρόλος του κόμματος μέσα στην κοινωνία.

Τώρα όμως δεν είμαστε στις ίδιες συνθήκες και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το δημοκρατικό κεκτημένο της λειτουργίας των οργάνων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ να αντικαθίσταται από «προσωπικότητες - παράγοντες» παλιών, δοκιμασμένων και αποτυχημένων πολιτικών, να εκπροσωπούν και να επιλέγουν τον μελλοντικό δρόμο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν συμβαίνει αυτό, τότε η ρεαλιστική αριστερή πολιτική ανάλυση και στρατηγική παραχωρεί τη θέση της στον καιροσκοπισμό και κάθε φορά που συνέβη αυτό ιστορικά οι συνέπειες ήταν καταστροφικές.

Η ουσιαστική πολιτικά και στρατηγικά διεύρυνση του πολιτικού φορέα της Αριστεράς επέρχεται, όταν τα κομματικά όργανα λειτουργούν ως εργαστήρια θεωρίας και πράξης προς την κατεύθυνση της Δημοκρατίας. Στην αντίθετη περίπτωση γίνονται εφαλτήρια μηχανισμών, παραγοντισμών και ιδιοτελών συμφερόντων.

Η διεύρυνση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη εκλογική απήχηση - που δεν είναι για μας ο μοναδικός στρατηγικός στόχος που «αγιάζει όλα τα μέσα» - αν δεν στηριχθεί στη δημοκρατική διαδικασία και στον τρόπο επικοινωνίας με την κοινωνία.

Χαιρετίζουμε τη διεύρυνση και ανασυγκρότηση του κόμματός μας με πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες με πρόσημο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βασισμένα στις αξίες της Αριστεράς.

Καλωσορίζουμε τον καθένα και την καθεμιά που συστρατεύεται με ταξική μεροληψία ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στον εθνικισμό, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κοινωνικών ομάδων και στη διαρκή και ιστορική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία.

Όλοι και όλες θα διατυπώσουμε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση, που θα δίνει νόημα στις αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων και θα εμπνέει τη συμμετοχή τους στις κοινωνικοπολιτικές διεργασίες.

Όλοι και όλες θα χτίσουμε ένα κόμμα αριστερό, ριζοσπαστικό, φεμινιστικό, οικολογικό, ένα κόμμα ενεργό, των μελών του.

Δεν επιθυμούμε ένα κόμμα οπαδών που ταυτίζεται με ηγετικές ομάδες, αφορίζει τη διαφορετική άποψη, δαιμονοποιεί τη συζήτηση, τον προβληματισμό και την αυτοκριτική.

Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε τη χώρα, να προχωρήσει σε απολογισμό και πολιτική αυτοκριτική. Η αυτοκριτική πρέπει να αναφέρεται τόσο στο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και στις αιτίες του, όσο και στην αδυναμία επίτευξης εφικτών πολιτικών στόχων.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παλιά και νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούμε η Κ.Ε. να τοποθετηθεί και να διευκρινίσει τα ερωτήματα που τίθενται συνέχεια και επίμονα :

1.Ποια είναι η σχέση των προσώπων της προοδευτικής συμμαχίας που συγκροτούν την ΚΕΑ και το Πολιτικό Συμβούλιο της με την πολιτική ταυτότητα και το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τις μάχες της Αριστεράς και της προόδου;

2.Ποιος είναι τελικά ο πολιτικός ρόλος της ΚΕΑ και ποιος θα αποφασίσει γι' αυτόν τον ρόλο;

3.Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης υποκαθιστά την Κεντρική Επιτροπή;

4.Το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης υποκαθιστά την Πολιτική Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής;

5.Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα υποκαταστήσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με το καταστατικό είναι ευθύνη των οργάνων του κόμματος, της Κεντρικής του Επιτροπής να οργανώσει τον προσυνεδριακό διάλογο και να οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριό του.

Μπορεί στο συνέδριο να αποφασιστεί οτιδήποτε αλλά μέχρι τότε το κόμμα αυτό θα συνεχίσει την πορεία του ως αυτό που είναι και όχι σε αυτό που κάποιοι θέλουν να είναι.

Ανήκουμε σε ένα κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και είμαστε υπερήφανοι, ες για το κόμμα μας».

ΥΓ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε με μικρή χρονική διαφορά στην ΕφΣυν της 29/01 όπου μπορεί κανείς να διαβάσει και ποιοί υπογράφουν.