50 χρόνια μετά

2017-04-21 20:25

Πέρασε ήδη μισός αιώνας από εκείνη την 21η Απριλίου του 1967, όταν οι συνταγματάρχες κατέλυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Επί επτά χρόνια ο... γύψος έπεσε σε άφθονες ποσότητες στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας και οι δικτάτορες "χειρούργησαν" το σώμα της πατρίδας μας, μέχρι το καλοκαίρι του '74. Παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον τα "πώς" και τα "γιατί" εκείνης της περιόδου, ενώ συγχρόνως είναι σοβαρή αιτία προβληματισμού η ύπαρξη κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που νοσταλγούν τους φασίστες εκείνου του δικτατορικού καθεστώτος. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγουν τα χουντικά "σταγονίδια", τύπου Ά. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη, που καταλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση - γεια σου, Κούλη τσίφτη και καραμπουζουκλή. Ακόμη θα πρέπει να σημειώσουμε την πολιτικά έκπτωτη και υποβολιμιαία γνωμάτευση ότι για όλα τα σημερινά δεινά φταίει η συγκεκριμένη γενιά της Μεταπολίτευσης. Μια πολύ βολική κατηγορία η οποία οδηγεί σε συμπεράσματα όπως: "Α! Ήταν υπέροχα τότε με τους συνταγματάρχες, είχαμε ησυχία, τάξη και ασφάλεια, δεν μας έλειπε τίποτα, μέχρι που ήρθαν κάτι κωλόπαιδα... Τι τα θες η δημοκρατία είναι υπερτιμημένη!" 

Αυτά ακούω και διαβάζω μερικές φορές, και αναρωτιέμαι ποιους προσπαθούν να κοροϊδέψουν...  Για μένα, τα μαύρα εκείνα χρόνια της δικτατορίας ήταν χρόνια πολιτικής αφύπνισης. Δεν τα νοσταλγώ, αλλά δεν τα εξαγόρασα ούτε τα εξευτέλισα με κανέναν τρόπο. Τα κρατώ σε ένα μέρος της μνήμης μου, μαζί με τις ακριβές φιλίες εκείνης της περιόδου και ελπίζω κανένα αλτσχάιμερ να μην τις ξεθωριάσει ποτέ. Το παρακάτω επίκαιρο άρθρο το βρήκα στην Εφημερίδα των Συντακτών και έχει πολύ ενδιαφέρον.

Πενήντα χρόνια μετά ο «Μορφωμένος» ανεβαίνει στο σανίδι

 

 

Τα 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα απασχολούν ήδη και θα απασχολήσουν μέχρι το τέλος του Απριλίου εκείνους που επιμένουν να θυμούνται όπως και τους άλλους που επιλέγουν να ξεχνούν.

Αφιερώματα στα ΜΜΕ, συνέδρια, εκδηλώσεις, συζητήσεις, αφηγήσεις, αναλύσεις και εκδόσεις ασχολούνται ήδη με την ιστορική αυτή περίοδο που κράτησε καθηλωμένη με βία και καταστολή τη δημοκρατία και τους πολίτες της χώρας, απαγορεύοντας την ελευθερία σε κάθε της έκφραση για επτά ολόκληρα χρόνια.

Η «Εφ.Συν.» σήμερα επέλεξε να παρουσιάσει μια άγνωστη ιστορία που ξεκίνησε ως η κορυφαία στιγμή της απόλυτης βίας και κατέληξε σε έναν πικρόχολο συμβολισμό που αποτελεί το θέμα της θεατρικής παράστασης που παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Μωραΐτης (ως σκηνοθέτης) και Κωστής Καλλιβρετάκης (ως ερμηνευτής).

Τίτλος της παράστασης: «Ο Μορφωμένος». Ενας εφιάλτης σε ερπύστριες. Η ιστορία του τανκ που εισέβαλε, σπάζοντας τη σιδερένια πόρτα στο Πολυτεχνείο την 17η Νοέμβρη 1973 «σε μια παράσταση που επιχειρεί ν’ αφηγηθεί το συμβάν από την πλευρά του στρατιώτη που οδηγούσε το συγκεκριμένο άρμα μάχης έτσι ώστε να γίνει η ιστορία κάθε εισβολής.

O Μορφωμένος δεν είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει κάποιον άνθρωπο. Είναι το παρατσούκλι που δόθηκε στο τανκ που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο. Χιούμορ; Ειρωνεία; Ανατριχιαστικό πάντως. Ενας εφιάλτης σε ερπύστριες. Πόδι στο γκάζι. Πενήντα τόνοι ατσάλι αγγίζουν την πύλη. Τα κάγκελα υποχωρούν».

«Η παράσταση "Ο Μορφωμένος" παίρνει ως αφορμή την ιστορία του συγκεκριμένου ανθρώπου, ενός πειθήνιου οργάνου μίας απολυταρχικής εξουσίας, για να μιλήσει για κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, τη διαχρονική επένδυση ενός ολόκληρου συστήματος στον πόλεμο και το μίσος.

Σε ένα εξαιρετικά λιτό σκηνικό, ουσιαστικά ένα τραπέζι και ένα τανκ-μινιατούρα, ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης έστησε μία εμπνευσμένη παράσταση που άφησε χώρο στον ηθοποιό της, τον Κωστή Καλλιβρετάκη, να αυτοσχεδιάσει και να αφήσει το δικό του στίγμα στην παράσταση.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους τους συντελεστές της που μπορούν να είναι περήφανοι ότι πέρα από ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δημιούργησαν μία σκεπτόμενη, πρωτότυπη και απολύτως κοινωνικά χρήσιμη παράσταση» (κριτική του «τέχνες plus»).

«Ημουν κι εγώ ένας φασίστας. Μέχρι που μπήκα μέσα πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου» είπε το 2003 ο οδηγός του τανκ.

Τη συνέχεια του άρθρου, εδώ: www.efsyn.gr/arthro/peninta-hronia-meta-o-morfomenos-anevainei-sto-sanidi